18 Kasım 2012 Pazar

Lacoste - Lacoste Elegance for men (2007)

"iki fazlı bir harman olduğunu söyleyebilirim.."



2000' li yıllarda çıkardığı ve pek tutulmayan bir çok vasat parfümünden sonra, Lacoste' un 2007' de çıkarıp çıtayı biraz daha arttırmaya çalıştığı parfümlerden birisi Lacoste Elegance. Gourmand'lara göz kırpan oryantal fujer yapılı parfümün, hafif aromatik odunsu bir yüzü de yok değil. 30'larındaki modern beyefendiler için hedeflenmiş.

Lacoste Elegance' ın harmanı:

üstte: kekik, menekşe, nane, ardıç, mandalina
ortada: biber, muskat, kakule, ahududu
altta: sandal ağacı, sedir, çikolata, amber


notalarından oluşuyor. Harmanın içeriğine girmeden önce kalitesi hakkında konuşmam gerekirse, evet, 2000'ler öncesi lacoste' ların kalitesini hala aratıyor ama güncel şişeler arasından kıyaslarsak biraz daha özenilmiş olduğu belli. Belirli bariz bir sentetiklik bulunmamakla beraber, hiç bir nota doğal doğal ben buradayım demiyor. Zaten lacoste bu konularda hiç bir zaman iddialı olmamıştır, hedef kitlesi de bunu umursamamıştır. Harmanın yapısına gelirsek; iki fazlı bir harman olduğunu söyleyebilirim. Ne yazık ki bu iki faz arası geçiş uyumlu değil, üstelik bu iki faz birbiriyle çok ilgili de değil. Açılışta çok hafiften bir aromatik parfümü andıran yeşil kıvamlı notalar eşliğine rağmen tatlımsı bir gourmand izlenimi verip, bir süre öyle gitmesine rağmen, bir süre sonra tamamen kakulenin boyun duruğu altına giren baharatlı-odunsu aromatik bir profile dönüşüyor. Hal böyle olunca sizin ilk baştaki beğeniniz de yok oluyor. Harman köşeli olmamakla beraber belirli bir süre sonra çıkan kakulenin baskınlığından dolayı başarılı değil. Zaten yazdığım gibi iddia edildiği gibi elegant bir harman da değil.

Kokuya gelelim. Açılış doğal ve güzel bir ahududu, menekşe karışımı güzel bir kırmızı meyve tatlılığıyla başlıyor. Mandalina yok gibi, turunçgil beklemeyin. Kısa süre sonra bu kızıl ahududu karışımına hafif nane ve muskat da ekleniyor. İlk başlarda ardıç, nane, kekik gibi notalar çok derinden size aromatikvari bir hava veriyor ama anlık. Ahududu, menekşe karışımı birkaç dakika içinde anlaşılmayacak bir tatlılıkta kakaoya geçiş yapıyor. Buradaki kakao kuru ya da acı bir kakao değil de, süte karıştırılmış tatlımsı kakao kokusu gibi. Kapağını açtığınız nesquik kokusunun biraz daha yumuşak halini düşünün. Buraya kadar her şey güzel: ahududu'dan kakaoya aradaki dengeleyici notalarla tatlı bir geçiş, yumuşak bir gourmand izlenimi, vs. Sadece biraz daha baskın bir koku istiyorsunuz, çünkü beğeniliyor. 10 dakika geçmeden sandal ağacı da bu kakao karışımına hafiften eşlik yapmaya başlıyor. Her şey güzel gidiyor. 


Fakat 30-40 dakika geçmeye başlıyor ki parfümde bir şeyler oluyor. Bu tatlımsı yumuşak kakao karakteri giderek azalırken, biber, sedir ve kakulenin kuru, acımtırak halleri ortaya çıkmaya başlıyor. Burada sanki sentetikleşme oluyor gibi hissettiriyor. O beğendiğiniz yumuşak tatlılık yerini buruk odunsu bir acılığa bırakıyor. faz 1 bitiyor, faz 2 başlıyor. Sizin de bildiğiniz gibi harmanlar arası belirli bir akış olmasa bile ara harmanların karakteristik yapıları benzer olduğundan parfüm burnu yormaz. Ama burada olduğu gibi tatlıdan, buruğa zıt bir geçiş olunca burnunuz da haliyle bükülüyor. Amber bende yok gibi zayıftı ve parfümün bu son halini yumuşatmaya yetmedi. 

Özetle; her şeyi geçip baktığımda akılda kalıcı, çok çok beğenilesi bir koku olmamasına rağmen, biraz daha kuvvetli olup ilk karakterini dengeli şekilde devam ettiren bir koku olsaymış; yumuşak oryantal ve gourmand sevenler için, hatta benim gibi gourmandlara kısık gözle bakanlar için dahi beğenilesi, "aferin lacoste" denilesi bir koku olacakmış. Ama ne yazık ki olmamış. Harmanın ilerleyişi çarpık doğmuş bir çocuk gibi olmuş. 


Fark edilirliği ortalamanın altı, bende oldukça sönüktü, kalıcılığı da düşük. Tazelemek gerekiyor. Uygun yaş grubu geniş 20 ve üzeri. Sonbahar ve kış mevsimine uygun. Sönük karakterinden dolayı iç mekanlarda daha başarılı olabilir. Ben ilk halinden dolayı beğenip sevmek istesem de gidişatından dolayı bunu başaramadım. Zaten zayıf yapısı da puanlarını iyice düşürüyor. Bunlardan dolayı detaycı parfüm severlere önermiyorum. Ama hafif tatlımsı, sakin karakterli modern bir sonbahar kokusu arayan ortalama kullanıcılar -beklentilere girmeden- deneyebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder