5 Haziran 2011 Pazar

Knize - Knize Ten (1924)

"Bazıları inat etse de, yaşanmış ve bitmiş bir parfüm.."  



Knize ten 1924 çıkışlı klasik bir deri kokusu. Hala  popüler bir koku. Hemen her yabancı parfüm platformunda her konuda önerilen, hakkında bol bol yazılan, çizilen knize ten, bende hiç beklemediğim bir şekilde hayal kırıklığı yarattı. Hatta sevmediğim tek deri kokusu diyebilirim. Bunu; çıktığı dönemden sonra birkaç kere yeniden formülize edilmiş ve yeni versiyonlarında ciddi kalite düşüşleri olmuş olması ihtimaline bağlardım ancak bizzat Knize' in sahibinden gelen bilgiye göre knize ten hiçbir zaman yeniden formülize edilmedi ve edilmeyecek. Sadece şişe ve ambalajlamada farklar olabilir. Dolayısıyla ya yorumlar abartılı ya ben anlaşamadım, ancak ülkemizden olumsuz yorumlar da az değil. Neyse inceleyelim.

Knize Ten' in harmanı:

üstte: bergamut, limon, portakal, biberiye, petitgrain
ortada: sardunya, gül, sedir, süsen kökü, karanfil, tarçın, sandal ağacı
altta: deri, misk, yosun, amber, kunduz yağı, vanilya


notalarından oluşuyor. Harmanının dolgunluğu ve kuvveti ortada. Bu özellikle 20li, 30lu yıllarda üretilen parfümlerde klasikleşmiş bir durum. Notalarda tam sentetik diyemesemde rahatsız eden bir yapaylık var. Tam anlamıyla doğal, temiz diyemiyorum. Ama sentetik de değil. Farklı bir yapıda. Burnu rahatsız eden plastiğimsi bir yapıda. Bu durum kunduz yağının yoğunluğundan kaynaklanıyor da olabilir. Koklamadan kağıt üstünde şekerlilik ve pudramsılık veren notaların fazlalığı zaten ipuçları veriyor. Süsen, karanfil, tarçın, kunduz yağı gibi parfümde pek de sevmediğim notalar çekinmeden bolca kullanılmış. Sonuç mu? Son derece yoğun, bayık, tatlı, buruk bir harmanı var. Harman uyumlu değil ve karanfil, tarçın, kunduz yağı gibi notalar ara sıra çok baskın hale gelip rahatsız ediyorlar. Dolayısıyla harmana ne varsa bol bol atılmış, kaliteli parfümlerde görülen balans, armoni hiç yok. Kouros bunun yanında light kalıyor.


Kokusu gerçek anlamda eksi moda ve günümüzden uzak kalmış. Açıkcası kullandığım parfümler arasında bu kadar modası geçik kokuya sahip parfüm karşıma ancak 2-3 kez çıkmıştır. Ciddi bir parfüm. Son derece koyu bir deri kokusu. Her ne kadar üst harmanda biraz turunçgil olsa da genel olarak koyu deri notasına, karanfil, tarçın, süsen, gül, amber, yosun, kunduz yağı gibi rayihalı ve koyu tatlı notalar eşlik ediyor. Dolayısıyla karakteri de böyle. 

Deri temalı parfümleri oldukça sevmeme rağmen, knize ten benim için kullanılabilir değil. Bunda, fazla kuvvetli karanfil, amber, kunduz yağı notalarının etkisi var. Eskimiş bir kemerinizin üzerine biraz bal, bolca karanfil ve biberiye dökerseniz sanırım knize ten benzeri bir koku elde edebilirsiniz. Açıkcası bana çok uyumlu ya da çekici gelmiyor.

Knize ten' in karanfil notası gibi bazı çok baskın notaların tüm harmanı ezmesi problemini bir kenara bırakırsak, en büyük problemi çok eski moda, geri kafalı bir kokuya sahip olması. Benim 70ler-80lerden kalma pek çok masküleni oldukça sevdiğimi biliyorsunuz. 1800lerden kalma parfümleri de denedim. Fakat knize ten farklı. Yabancı platformlarda Knize ten için bol bol elegant, kaliteli, sofistike yorumları göreceksiniz. Fakat bu kadar parfüm kullandıktan sonra ben biraz tecrübelendiysem, bana göre parfüm sadece; dedemsi, dedemsi ve dedemsi. Belki 50 yıl öncesinde elegant bir kou olarak kabul edilebilirdi, ancak yaşı çok fazla olmayan standart bir parfüm kullanıcısı için bir pratikliğinin olduğunu düşünmüyorum. Kendisiyle karakter olarak ancak 1889 çıkışlı Guerlain Jicky kapışabilir.


Özetle, son derece gerilerde kalmış, bence günümüzde pratikliği sıfıra yakın, ağır, bayık, bunaltan vasat bir deri kokusu knize ten. Bu kadar eleştiriyi de doğruda harmanındaki uyum sorunları yüzünden alıyor. Dediğim gibi 50-60 yıl öncesi için güzel bir deri kokusu, ama günümüze uygun değil. Bazıları inat etse de, yaşanmış ve bitmiş bir parfüm.

Fark edilirliği ve kalıcılığı ortalama üzeri. Uygun yaş grubu.. hımm, bilmiyorum belki 60. Ama gene de alıp dedenize eziyet etmeyin. Pierre Cardin Pour monsieur, azzaro falan hediye edin adama. Fazla ağır yapısından dolayı ancak kışın soğuk günlerde az miktar olursa kullanılabilir. 50 üzeriyseniz, eski yapılı fazla ağır parfümlerden çekinmiyorsanız bir deneyebilirsiniz, bunun dışındaki tüm kullanıcılara uzak durmalarını tavsiye ederim. Günümüze uygun çok daha modern yapılı deri parfümleri için versace l'homme gibi parfümleri deneyin. Fotolar; professorchaos.

1 yorum:

  1. Yorumlarınızı ilgiyle okuyorum.
    Parfümleri şişe olarak mı alıyorsunuz ya da decant mı kullanıyorsunuz?

    YanıtlaSil