12 Haziran 2011 Pazar

Givenchy - Monsieur de Givenchy (1959)

"dönemi için fazlaca minimalist bir parfüm.."  


İşten Givenchy' nin Givenchy olduğu dönemlerden kaliteli bir koku. Klasik ve has bir maskülen koku. 59 çıkışlı monsieur de givenchy bir aromatik turunçgil kokusu olarak oldukça hafif yapılı bir maskülen. Basenotes' ta en övülen maskülen parfümlerden birisi olmakla beraber, bazılarınızın artık şaşırmayacağı üzere ben o kadar başarılı bulmadım. Bu kötü olmasından değil, yorumların beklentileri fazlaca arttırmasından dolayı. 

Monsieur de Givenchy' nin harmanı:

üstte: karanfil, tarçın, biber, limon
ortada: lavanta, lemon verbana
altta: sandalağacı, meşe yosunu, misk


notalarından oluşuyor. Sade ve ilginç bir harman. Karanfil ve tarçın kuvvetli yapılarından dolayı nadiren üst notalarda kullanılan notalar. Ayrıca harman dönemine göre alışılmadık derecede sade bir harman. Ne yazık ki gözlerin harmanda aradığı çeşitliliği, burun da aynen arıyor. Çok sade değil, ancak sürekli birşeyler eksikmiş gibi hissettiren bir harman. Araya bir iki çiçek, belki amber, biraz daha aromatik ot eklenseymiş daha zengin, akılda kalıcı bir parfüm olabilirmiş. Şu haliyle kötü olmasa da çok tatmin edemeyen bir harman. Ancak halihazırdaki notalar döneminden beklenileceği üzere gayet kaliteli, doğal ve balanslı. Başarılı bir şekilde üstteki karanfil ve tarçının ağır ya da kuvvetli olmaları engellenmiş Sadece ufak nüanslar katıyorlar. Sert ya da köşeli değil, yumuşak ve uysal bir parfüm. Hatta biraz fazla uysal.



Kokusu 70ler tarzı klasik yeşil, elegant, centilmen kokusu sınıfında. Sulu yeşil, biraz aromatik, biraz odunsu. Her daim alttan limon. Rakiplerine göre biraz daha turunçgilli ve sabunsu. Benzer tarzdaki parfümlere örnek olarak eau sauvage, bogart, gres, pierre cardin örnek verilebilir. Bana göre bu karakterdeki parfümler arasında en iyisi hala tartışmasız pierre cardin pour monsieur.  Monsieur de givenchy tüm bu parfümlere göre biraz sönük, mazlum kalmış bir centilmen kokusu gibi. Harmanı ve kokusu ortalamanın üzerinde ve güzel ancak, sade, sakin ve biraz sönük yapısı cekiciliğini ciddi anlamda azaltıyor. Çünkü dönemi için fazlaca minimalist bir parfüm.  




Özetle, basit olarak baktığınızda tatminkar, ancak detaylara inip, beklentilerinizi arttırdığınızda rakiplerinin gerisinde kalan, kalitesinden ödün vermese de, heyecan veremeyen sade yapısından dolayı çekici olamayan bir parfüm monsieur de givenchy. Yine de Givenchy' nin yapmış olduğu en kaliteli parfümlerden birisi. en azından bugünkü bazı sentetik çöp ürünlerini düşünürsek, bir zamanlar ne kadar kaliteli parfümler yapabildiğini göstergesi. 


Fark edilirliği ve kalıcılığı bende ortalama altı. Uygun yaş grubu 30 ve üzeri. Sıcak yaz günleri dışında kalan zamanlarda kullanılabilir. İç ve dış mekanlara uygun. Fakat sönük yapısından dolayı kendisini fazla gösteremediğini aklınızda bulundurun. Belirli bir kalitesine sahip bir centilmen kokusu olmasına rağmen, yukarıda özetlediğim zayıflıklarından dolayı öneremeyeceğim. Yine de; oturaklı, sert olmayan, yumuşakbaşlı centilmen kokularını seviyor, ama detaylı harmanlardan hoşlanmıyorsanız bir deneyebilirisiniz.

1 yorum: