17 Nisan 2011 Pazar

Yves Saint Laurent - Opium Pour Homme (1995)

"herkesin beğenisine uygun bir kokuya sahip değil.."


Hımm Opium.. Zor bir parfüm. Bir önceki Rive Gauche incelemesinde olduğu gibi Opium pour homme 70lerde çıkan kadın versiyonundan sonra yine oldukça gecikmeli olarak 95 yılında erkekler için çıkarılan bir parfüm. YSL zamanında kadınlara çok kıyak geçmiş anlaşılan. Parfüm baharatlı oryantal tipinde ve kuvvetli bir parfüm.

Opium Pour Homme' un harmanı:

üstte: yıldız anason, kuş üzümü
ortada: zencefil, sichuan biberi (çine özel bir tür acı biber)
altta: vanilya, tolu balzamı, sedir



notalarından oluşuyor. Hiç alışılagelmedik ve gerçekten oryantal bir harman. Ancak güneyden değil, doğudan gelen bir oryantallik. Opium harman olarak ortalama kalitede bir koku. 

İlk kez bir YSL kokusunun harmanında az da olsa sentetiklik hissettim. Beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Çünkü hangi parfüm platformuna bakarsanız bakın opium ile her zaman çok güzel şeyler yazıldığını ysl' nin en iyi kokularından biri olarak kabul edildiğini görürsünüz. YSL kokularına oldukça meraklı bir kullanıcı olarak belki de opium' a biraz fazla beklentili yaklaştım. Ama olmadı. 

Ha, şimdi hemen parfümün kötü olduğu gibi bir izlenime kapılmayın, kötü değil, ama bazı problemleri var. 


Öncelikle kuvvetli ve tatlı bir oryantal. Aşırı şekerli değil ama gene de tatlı. Ben genel koku karakteri olarak Opium' u; tatlılığı arttırılmış, daha pudramsı, yoğun ve baharatlı bir rive gauche' a benzettim. 

Koku olarak zengin, detaylı ancak herkesin beğenisine uygun bir kokuya sahip değil. Günümüz için biraz geri kalmış gibi. Rive Gauche kendi başına oldukça kuvvetli bir parfümken Opium yer yer bunaltıcılığın sınırlarında geziniyor. Doğrudan kış mevsimine yönelik bir koku. 30 yaş altına ve sıcak zamanlara kesinlikle uygun değil. 



 

Özetle; tatlı ve kuvvetli oryantal tipte, maskülen bir koku opium. Hiç şakası olmayan, yanlış miktarda veya yanlış zamanda kullanıldığında üzecek kuvvette. Kötü diyemesemde, deneyimliyseniz biraz hayal kırıklığına uğratabilir. Rive gauche' un kalite hissiyatını veremiyor.


Kalıcılığı ortalama üzeri, fark edilirliği ortlama. Uygun yaşgrubu 35 ve sonrası. Ancak soğuk kış günlerine uygun olan, daha ziyade bir dış mekan kokusu. Dozajlama konusunda hassas. Sonuç olarak fena değil ama bence Rive Gauche varken hiç gerek yok. Pek tavsiye etmiyorum.


4 yorum:

  1. merhaba..ysl pour homme denediniz mi acaba?fikrinizi merak ediyorum..Ayrıca 30'lu yaşlarda sürekli takım elbise giyinen birisi için öneriliriniz hangi parfümlerdir..teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba eski pour homme'u kullanmadım sanırım.

      Parfümler olarak

      bulgari pour homme
      terre dhermes
      armand basi
      jil sander sander for men
      caron third man
      comme des garçons 2 man
      guerlain vetiver
      aramis tuscany
      cacharel pour l homme
      dior eau sauvage
      guerlain mdm
      rl safari
      loewe esencia
      ysl jazz
      ysl rive gauche
      polo
      givenchy gentleman
      azzaro pour homme
      creed bdp önerebilirim.

      Sil
  2. Çok sevdiğim tam erkek kokusu Opium. Takım elbise ile ciddi ortamlara çok yakışıyor. Hele ki gün sonunda gömlekte kalan kokusu yok mu... Enfesss!

    YanıtlaSil
  3. Parfümü SUYA döndürmüşler, yazık...

    YanıtlaSil