28 Nisan 2011 Perşembe

Lanvin - Lanvin L'Homme ( 1997)


"Çok standart, hafif tip parfüm kokusu.."


Blogdaki ilk Lanvin incelemem olan L' Homme 97 çıkışlı ve benim ev sevdiğim parfüm gruplarından biri olan odunsu çiçeksi misk grubunudan. L'homme hafif ve modern bir parfüm. Ne kadar başarılı? Bakalım.

Lanvin L'Homme' un harmanı:

üstte: nar çiçeği, mandalina, bergamut, portakal çiçeği
ortada: biber, kakule, nane, adaçayı, lavanta
altta: sandal ağacı, amber, misk, vanilya


Azzaro Chrome misali duygu sömürüsü
notalarından oluşuyor. Kağıt üzerinde özellikle üst harman benim çok hoşuma gitti. Mis gibi notalar her biri. Orta harmanda pek sevmediğim notalar varken, alt harmanın klasik olduğunu görüyoruz. Peki pratikte sonuç nasıl? Parfümün yaratıcısı Alberto Morillas parfümü, hafif ve temiz, tüm gün kullanılabilir bir maskülen olarak tanımlamış. Evet düşünürsek bunlar tutuyor. Fakat bunların hepsinde sınıfta kalarak yapıyor. En basitinden harmanı hiç özenilmemiş, basit, ucuz ve yapay kokuyor. Kalburüstü kalitedeki parfümlerde gördüğünüz notaları tek tek taze şekilde algılama gibi bir durum yok. 

Kokusu da aynı şekilde. Ucuz fresh tip bir deodorant gibi kokuyor. Evet fresh ve taze kokuyor ancak ne çok güzel, ne orjinal, ne de kaliteli bir kokusu var. Çok standart, hafif tip parfüm kokusu. Hafif turunçgilli bir başlangıç ve sonraısnda nemli, soluk aromatik odunlar. Basenotes'ta bir yorumcu duştan çıktığınızda koktuğunuz gibi kokuyor demiş. Evet doğru, duş jeli benzeri standart bir kokusu var. Yapay ve ucuz fresh bir koku. Kaliteli bir parfümün doğallığından çok uzakta.


Tabiki bu tip fresh kokular genele çok kolay hitap edebilir, sevilebilir. Ancak bu; ucuz ürünler için geçerlidir. Yoksa sırf kokusu hafif diye, soluk mavi renkli 100 ml bir sıvıya 100 lira üzeri para verilmez. Parfümün mantığı bu değildir. Maskülen mi? Evet soluk mavi renkli bir fresh parfüme göre biraz maskülenlik barındırıyor, şımarık değil, ancak klasik maskülen kokularla bir alakası yok. Maskülenden ziyade ciddi tanımlaması daha doğru olabilirmiş. 


Sonuç olarak; ucuz, sade, basit bir koku. Bunu görmek için çok tecrübeli olmaya da gerek yok, biraz düzgün çeşitte parfüm kullanan herkese basit ve vasat gelecektir. Azzaro visit, jil sander gibi parfümler varken hiç gerek yok.

Kalıcılığı ve fark edilirliği bende oldukça düşük. Tene oldukça yakın kalan, sakin bir koku. Hiç bir şekilde parasının hakkını veremiyor. Uygun yaş grubu 16-20 arası. Sıcak zamanlara, iç ve dış mekanlara uygun. Eğer bu ürün bizdeki caldion, privacy gibi parfümlerin fiyatlarına satılsaydı o zaman bu kadar sert eleştirmezdim. Çünkü hakkı o kadar. Tavsiye etmiyorum.

Koş Lanvin, koş, daha çok koşman lazım..

2 yorum: