19 Aralık 2010 Pazar

Baldessarini - Baldessarini (2002)

"bir hermes, guerlain olamasa da standart moda markalarından sıkılanlara iyi gelecektir.."
 


Havalı adına rağmen Baldessarini aslında bir Hugo Boss markası. Adını uzun yıllar Hugo Boss'un yöneticiliğini yapmış olan Werner Baldessarini' den alıyor. Avusturyalı moda tasarımcısı, Boss'u çok iyi yerlere getirip uzunca bünyesinde yöneticilik yaptıktan sonra emekliliğiyle beraber alt marka olarak Baldessarini ürün gamını ortaya çıkarıyor. Hem giyim, hem de parfümeri alanında çeşitliliğe sahip marka, üst sınıf kesime hitap eden lüks bir marka olarak sunuluyor. Buradan bakınca parfümlerinde hermes ya da guerlanvari bir kalite beklerken, aslında pek de öyle olmadığını görüyoruz. Detaylara geçmeden önce harmana bakalım. 2002 çıkışlı parfüm odunsu oryantal tarzında.

Baldessarini' nin harmanı:

üstte: acı portakal, mandalina, nane
ortada: papatya, karanfil
altta: ardıç, silhat, tütün, amber, vanilya, misk


notalarından oluşuyor. Harmana baktığımızda güzel, dengeli bir harman olduğunu görüyoruz. Ne üst notalar cıvımış, ne alt notalar boğmuş. Orta harmanda ise pek alışkın olmadığımız papatya notası var. Baldessarini kokuları genel olarak biraz orta yaş ve üzerine göre yapılmış parfümler. Bu parfümlerin ağır olmasından değil, genel karakterlerinin o yaş grubuna uyum sağlamasından. 20 yaşındaki birisinde genellikle sırıtacaklardır. Baldessarini' den bir hermes ya da guerlain kalitesi beklememek gerektiğini yazmıştım. Peki bu parfümün kalitesiz olduğu anlamında mı? Hayır Bunu; "onlar kadar kaliteli ya da akılda kalıcı parfümler değiller" şeklinde anlamak gerek. Çünkü genele göre değerlendirdiğimizde baldessariniler biraz daha özenilmiş kokular olduklarını belli ediyorlar. Parfümün harmanı doğal, sentetiklik yok. Memnun edici bir kalitesi var.


Kokusuna gelirsek, burada da durum aynı şekilde gayet tatminkar. Belki çok özel, akıllarda kalan, unutulmayacak bir kokusu yok ancak pek beğenilmeyecek bir koku da değil. Kısa turunçgil açılışından sonra genel olarak kokuya hafif turunçgilli, vanilya tatlılığında ipeksi bir tütün kokusu hakim oluyor. Oldukça feminen olmasına rağmen insanı çekmeyi başarıyor. Yalnız dikkat edin "oldukça" diyorum; hani bir kadına parfüm olarak alsanız geri çevirmez. O derecede kadın parfümü kokusuna sahip. Fakat bayık ya da şekerli değil. Yumuşak, ipeksi tatlılıkta bir koku. Koklamaktan zevk alıyorsunuz. Bir Bulgari pour homme kadar tinerci gibi yapmasa da, yine de düzenli olarak bileklerinizi kokluyorsunuz. Aklınız devamlı "yahu kadın kokusu bu" ile "değişik, pek bir güzel" düşünceleri arasında gidip geliyor. 



Özetle farklı, gerçekten de biraz daha oturmuş bir kesime hitap eden, oturmuş bir parfüm. Harmanı başarılı, kokusu oldukça iyi yoğrulmuş. Belki bir hermes, guerlain olamasa da standart moda markalarından sıkılanlara iyi gelecektir.


Kalıcılık ve fark edilirlik ortalama. İdeal yaş grubu 30-50 arası. Bana göre ortalama üzeri, oturaklı ama modern bir parfüm. Dolce & Gabbana pour homme gibi feminen yanları bulunan dolgun parfümleri seviyorsanız özellikle denemenizi tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder