24 Kasım 2010 Çarşamba

Issey Miyake - L'eau d'Issey Pour Homme (1994)

"çiçeksi yönü ağır basan, sucul - odunsu hafif bir geçiş parfümü.."


L'eau d'Issey ünlü japon modacının en bilinen parfümlerinden bir tanesi. Ülkemizde de acqua di gio ve kenzo gibi parfümlerle sahtesi en çok kullanılan, herkesce bilinen parfümlerden. Bundaki en büyük etken tecrübesiz türk kullanıcısının genelde kulaktan duyma ya da "gio" gibi "freş" koku kullanma tutkusu. Sucul odunsu tarzda olan l'eau bunu bazı açılardan hakediyorken, bazı açılardan hak etmiyor. Ama önce harmanına bakalım.

L'eau d'Issey Pour Homme' un harmanı:

üstte: kişniş, servi, mandalina, tarhun, lemon verbana, adaçayı, bergamut, limon
ortada: muskat, muhabbet çiçeği, tarçın, sardunya, safran, inci çiçeği, nilüfer
altta: kabe samanı, misk, sandal ağacı, sedir


notalarından oluşuyor. Harmandaki çiçek notaları dikkatinizi çekiyordur. Ki zaten çiçek kokuları oldukça yoğun olan bir parfüm. Hatta neredeyse çiçeksi odunsu bir koku olacakmış. Ancak üstteki temiz ve taze notalar onu canlı tutuyor. Açılış gio tarzı tatlımsı hafif sucul bir açılış şeklinde. Hemen devreye tatlı ve yumuşak çiçek kokuları giriyor. Bunlar özellikle servi, misk ve kabe samanı notalarıyla karışarak memnun edici bir koku saçıyorlar. Koku dolgun bir koku. Geçtiğiniz yerlerde iz bırakan tip kokulardan. Parfümün biraz ten seçme huyu var. Örneğin bende çiçeklerden gül tarzı bir koku alıyorken, daha açık tenlilerde daha ferah çiçek kokularını algılıyorum. Dolayısıyla farklı tenlerde kendini farklı şekillerde gösterebiliyor. Yine genel olarak parfümün açık tenlilere daha iyi gittiğini düşünüyorum. Çiçeksi notalarının dolgun olması gözünüzü korkutmasın pek feminen bir parfüm değil. Dengeli. Peki parfüm hakkında genel fikrim nedir?


Açıkcası parfümün daha ziyade 16-20 yaş arası az tecrübeli gençlere uygun olduğunu düşünüyorum. Bunda hem parfümün hafif yapısından dolayı güvenli bir koku olması hem de genel olarak pek fazla karakteri olmayan, çok akılda kalıcı olmayan, dönemsel bir geçiş kokusu olması. Yani birazcık tecrübelenmiş bir parfüm kullanıcısı için fazla bayağı kalacaktır. Ayrıca çok aynı tarz olmasalarda yakın karakterlerde olarak ben bunun yerine kenzo pour homme fresh'i tercih ederim. L'eau d'issey'de çiçek notaları ön plandayken, kenzo pour homme fresh'te temiz deniz kokusu eşliğinde çiçek kokuları var. Ki bu çoğunluğun hoşuna daha fazla gidiyor. Dolayısıyla almadan ikisini de deneyin.


Özetle; çiçeksi yönü ağır basan, sucul - odunsu hafif bir geçiş parfümü. Parfümde kaliteyi arttırırken bir basamak olarak kullanılabilir. Kalıcılık ortalama, fark edilirliği oldukça iyi. Sentetiklik az. Kalitesi ortalama. Uygun yaş grubu 16-20. Sıcak yaz günleri dışında her mevsim kullanılabilir. Çok özel bir şeyler beklemeden deneyebilirsiniz ancak ben bunun yerine kenzo pour homme fresh öneriyorum.

3 yorum:

  1. Merhaba.Herkes Rochas Man bi de Issey Miyake tutturmus gidiyor.Bu parfümler gercekten farklı mı?Kullananlar varsa yorum yapabilir mi?Bir de Carolina Herrera Chic Man hakkında yorumu olan var mı? Saygılar...

    YanıtlaSil
  2. İkiside farklı değil, ikisi de özel değil. Parfüme yeni başlayanlar hafif bir tercih olarak issey'i, tatlı bir tercih olarak rochas'i belirli bir dönem kullanabilirler. Tecrübeli kullanıcılara tatmin edemeyecek kokular.

    YanıtlaSil
  3. Hocam bu koku reformüle mi oldu? 2011 batch kodlu olanınından 2 şişe kullanmıştım çok güzel çiçeksi kokuyordu.Performansıda çok iyiydi herkes sorardı.

    Özlediğimden boynerden aldım geçen gün ama koku aynı limon olmuş.Çiçeksilik azalmış.Kalıcılık aynıydı ama farkedilmiyordu.

    YanıtlaSil