22 Kasım 2010 Pazartesi

Givenchy - Xeryus (1986)

"Harman uyumu konusunda bütün üreticilerin xeryustan ders almaları lazım.."  


Canlı bir aromatik fujer olan Xeryus 86 çıkışlı ancak modern bir koku. Givenchy' nin başarılı olduğu dönemlerden geliyor.

Xeryus' un harmanı:

üstte: lavanta, yeşil notalar, mandalina, menekşe, yasemin, muskat, ylang ylang, inci çiçeği, bergamut, gül, limon
ortada: siklamen, kişniş, karanfil, servi, sandal ağacı, ardıç yemişi, tarçın, tarhun, sardunya, petit grain
altta: deri, amber, misk, meşe yosunu, kanada balzamı, kabe samanı, tütsü, sedir ağacı


notalarını içeriyor. Parfüm dünyasında sık kullanılan neredeyse tüm notaların kullanılmış olması akılda soru işaretleri uyandırmıyor değil. Acaba bu kadar fazla notayla burnu yormayan, düzgün bir koku yaratılabilir mi? Evet yaratılabiliyormuş. Hem de gayet güzel oluyormuş. Ki alt notalara baktığımızda bundan kötü bir parfüm çıkması olanaksız olurdu. Koku oldukça kendine has bir yapıda canlı, temiz, doğal, yumuşak bir koku. İlk sıktığınızda sizi bergamut, limon, servi ve amber karşılıyor. Bu açılışın ardından bir süre sonra harmandaki diğer notalar son derece uyumlu biçimde karışıp ortaya çıkarak lavantaya çok benzer bir koku yayıyorlar. Öyle ki parfümü standart lavanta temalı bir koku zannedebilirsiniz. Koku bu süreçten sonra servi, balzam, amber, kabe samanı gibi notaların eşliğinde lavantaya benzer bir şekilde uçana kadar devam ediyor. Oldukça beğenilecek, yumuşak tertemiz bir koku. Yapısındaki misk, amber, balzam, tütsü gibi notalar sayesinde güzel tatlımsı bir karakteri var. Ama bu bir gourmand gibi şekerli değil, tatlımsı.


Eski şişe

86 çıkışlı olmasına rağmen gayet modern, günlük kullanıma uygun bir koku olduğunu belirteyim. Son derece oturaklı ve sofistike bir koku. Harmanını tam ayırt edebilmek için oldukça eğitimli bir buruna ihtiyaç duyuyor. Ama bu olmasa da sorun değil çünkü notalar birbirleriyle çok iyi harmanlanmış ve kokusu memnun edici.  Harman uyumu konusunda bütün üreticilerin xeryustan ders almaları lazım. Kokunun çıkış yılından dolayı biraz 30 ve üzeri yaş grubuna yönelik olduğunu ve ortalamanın üzeirnde feminenliğe sahip olduğunu belirteyim. Bu bakımdan parfümün dolce&gabbana pour homme' un bir 80'ler varyasyonu olduğunu söyleyebilirim.

Özetle temiz, uyumlu, sıcak, sofistike bir koku. Givenchy' nin çıkardığı en başarılı birkaç kokudan biri. Kalıcılık ve fark edilirliği ortalam üzeri. Daha ziyade akşam saatlerine, buluşmalara ve yakın temasa (hemen yanlış anlamayın dans vs) uygun. İdeal yaş grubu 30 ve üzeri. Bu tarz aromatik tatlımsı odunsu kokuları seviyorsanız mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Ayrıca lavantaya düşkün olanlar da göz atsınlar.

4 yorum:

  1. merhaba. yazın xeryus ROUGE kullanmak istiyorum. sizce de uygun mudur?

    YanıtlaSil
  2. Hayır xeryus rouge yaz kullanımına uygun bir parüfm değildir.

    YanıtlaSil
  3. merhaba; xeryus rouge hakkında ne düşünüyorsunuz?xeryus ile xeryus rouge arasında hangisini seçerdiniz?teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. Sıradan bir koku... Gelişmiş bir limon kolonyası gibi. Bu parfümü övüp Habit Rouge'a neredeyse eh işte demeniz... Yok yok bende bir sorun var gerçekten...

    YanıtlaSil