1 Nisan 2017 Cumartesi

Givenchy - Pi Neo (2008)

"Givenchy'nin yüz karalarından birisi olmuş.."

 
Bu seferki parfümümüz Givenchy'den odunsu tipte hafif, baharlık bir parfüm olan pi neo. Adından ve tipinden tahmin edileceği üzere  yapay vanilya bombardımanı olan Pi'nin hafifletilmiş versiyonu, tek fark daha da yapay. 

Parfümün iki versiyonu var, bu incelediğim 2008 çıkışlı ilk versiyon, Francoise Donche tarafından yapılmış ve kendisinin tek parfümü. Matrix'ten ilham alındığı söylenmekte. Baştan sizi yormadan son derece başarısız olduğunu belirteyim, bundan dolayı da kısa bir inceleme olacak.

Pi Neo'nun harmanı

üstte: bergamut, mandalina, toscanol
ortada: mersin ağacı, sedir, silhat, safralene
altta: silhat, cosmone

notalarından oluşuyor. Ayrıca harmanında belirtilmese de kutusunda asilbentten ekstrakt edildiği söylenen vanilya içerdiği de belirtiliyor. Gördüğünüz gibi pek alışıldık olmayan bir harman. Daha önce hemen hiç bir parfümde görmediğimiz koku moleküllerini barındırıyor. Toscanol denilen tatlı, baharlı, fesleğensi bir nota. Safralene baharatlı, derimsi bir tütün notası ve cosmone; misksi ambersi bir nota. Tabi bunlar kağıt üstündeki tanımları, pi neo'da durum böyle mi? Hayır. Ama ona gelmeden evvel insan şunu sormadan edemiyor, yahu mis gibi doğalı varken o esansların niye sentetiğini kullanıyorsun? Olay tabi ki maliyet. Peki sonuç ne oluyor? Kimyasal bir kokteyl.. Ne yazık ki parfüm markanın eskiden çıkardığı parfümlere gölge düşürücü derecede vasat, sentetik, rahatsız edici kimyasallıkta bir harmana sahip. Doğal tek bir nota bile yok, hiç bir notayı net algılamıyorsunuz. Baştan sona sentetik. Ha şu nota var diyebildiğim biri bile olmadı.

Kokusuna gelirsek; algılanabilir notalara sahip olmadığı gibi algılanabilir bir "koku" yapısı da yok. Tek aldığım çok yapay vanilyamsı nota  ve biraz kakulemsi hafif buruk koyu yeşil bir yan nota. Bu kadar. Ne turunçgil var, ne mersin var, ne ağaçlar, ne amber hiç bir şey. Tamam sentetik harmanlı parfümler çok gördüm ama bu kadar vasatı da az gelir. Vanilya temalı hafif yazlık parfümüyle yola çıkıp nasıl bu kadar başarısız olmuşlar bilemiyorum. İncelemesini yazmadan evvel birkaç gün tereddüt ettim acaba benim koku algımda mı bir sorun var, notaları alamıyor muyum diye, ama her denememde de aynı şekilde yüzümü ekşitti. Aranılası, beğenilesi bir kokusu yok. Doğrudan pi'nin hafif yazlığı gibi düşünmeyin çünkü pi'de gene bir karakteristik, bir gövde vardı, bunda o da yok, silik, şuursuz bir parfüm.


Özetle, uzatmadan incelediğim en vasat parfümlerden bir tanesi, hatta vasatın vasatı diyorum. Vanilyamsı kakulemsi sentetik mix karakterini güzel bulmak bence mümkün değil. Ne harman, ne koku, ne diğer açılardan iyi bir yönü yok. Givenchy'nin yüz karalarından birisi olmuş. Böyle bir ürünü nasıl beğenip de piyasaya sunmaya karar verebiliyorlar anlamak güç.


Fark edilirlik düşük, tene çok yakın kalıyor, burnunuzu teninize yapıştırmanız lazım kokusunu almak için. Kalıcılık da keza aynı şekilde kötü 3 saati geçemiyor. Kullanmaya niyetiniz varsa; genel olarak her yaş grubuna uygun, yaz hariç her mevsimde uyum sağlayabilecek, hafif yapılı bir parfüm olduğunu bilin, ama benim tavsiyem paranızı bu ürüne ziyan etmemeniz yönünde olacaktır.

1 yorum:

  1. 33 yaşındayım ve çocukluğumdan bu yana parfüm meraklısı bir insanım. Benim de denediğim en kötü 3 parfüm arasına girer o kadar başarısız bir ürün. Givenchy gibi bir marka böyle kötü bir ürüne nasıl ismini vermiş gerçekten şaşırtıcı.

    YanıtlaSil