31 Mart 2013 Pazar

Montale - Wood & Spices (2009)

"ben montale kullanacaksam daha kompleks ve özel hissiyatlı bir ürünü seçerdim.." 




Sırada yine Montale’dan wood & spices var. Çıkışlı parfüm yine üniseks. Baharatlı odunsu olarak sınıflandırılan parfüm önceden incelemelerini verdiğim aoud serisinden daha hafif bir koku karakterine sahip.

Wood & Spices’ in harmanı:

Öd ağacı, kabe samanı, sandal ağacı, tütsü

Olarak verilmiş. Oldukça sade görünen bir harman. Nette parfüm için çok sert eleştirilerin yer aldığınız, “çöp” olarak değerlendirildiğini, harmanının tamamen sentetik olarak görüldüğünü okuyabilirsiniz. Şu bir kesin bu parfüm de bir edp olmasına rağmen aoud serisindeki çok yoğun ve ağır esans karakterine sahip değil. Daha alışık olduğumuz edt karakterinde. Yani bunu sıkan kimse ilk başta yoğunluğundan ya da ağırlığından dolayı burun bükmez. Misal white aoud bana göre esans kuvveti açısından bundan 3-4 kat daha kuvvetli ve buhranlı. Black aoud ise 2-3 kat. Harman çok sade olduğu için size çok detay, çeşitlilik sunmuyor. Direk sıkıcı diyemem ama bir niş parfümden biraz daha zenginlik bekliyorsunuz. Harmanda az nota da olmasının sayesinde köşelilik ya da öne çıkan nota yok. Aoud serilerine göre daha iyi yoğrulmuş. Gelelim sentetiklik konusuna; hafiften bir sentetiklik var ve bu tütsü notasından dolayı gelmekte. Yoksa kabe samanı, sandal ve öd notalarının doğal koktuğunu söylemeliyim. Ama özellikle black aoud’daki kadar net ve temiz değiller. Zaten hiç bir nota da o şekilde kendini vurucu şekilde göstermiyor. Sakin azar azar tıpkı bir edt gibi.

Açılış kabe samanından çok alışık olmadığımız bolca tatlımsı limoni bir hafiflik eşliğinde alttan sandal ağacı ile başlıyor. İlk açılışta öd kendini tatlı balzamsı odun olarak değilde, çok hafiften ilaçsı olarak gösteriyor ama derinden. Bir beş dakika geçtikten sonra kabe samanının verdiği limoni ferahlık etkisini kaybetmeye başlıyor ve çok hafif pudramsı bir tatlımsılık eşliğinde sandal ve tütsü karışımı daha belirginleşmeye başlıyor. Bu pudramsılık ve tatlımsılık asla white aoud’daki gibi buhranlı değil. Dedim ya edt gibi sakin. Açılıştan itibaren bir yarın saat geçtikten sonra parfüm artık oturuyor. Kabe samanı artık çok az kalırken sandal/öd karışımını ara sıra tütsüye aroma verirken alıyorsunuz. Artık bu kısa sürede oturan harmanın asıl notası tütsü oluyor. Parfümün net kokusu da çok hafif limoni, çok hafif balzamsı pudramsı aroma eşliğinde tütsü. Tene yakın ve bağlı kalıyor. Belirli bir oranda hoş bir sıcaklık sağlıyor. Koku olarak beğenmeyen az olacaktır. Sorun biraz fazla az ve öz olan harmanı, komplekslikten uzak olduğundan, heyecan da yaratmıyor.

Şimdi, odun ve baharatlar denince aklınıza gelen gucci ph I gibi baharatlarla desteklenen net odun kokusu bekliyorsunuz ama bu wood & spices’ ta söz konusu değil. Aldığınız daha ziyade hafif pudramsı bir tütsü karakteri. Buna neden olan sandal ve öd notalarının daha geri planda tutulup tütsü notasının daha ön planda olması. Dolayısıyla açılıştan itibaren sırasıyla kabe samanı, öz, ve en son sandal kademe kademe ama çok da yavaş olmayan bir biçimde sönümlenirken, tütsü ise daha belirginleşiyor. Ha bu çok sorun değil benim için çünkü ortaya çıkan koku güzel, hala kabe samanının hafif canlılığıyla zenginleştirilen, çok hafif, derinden sıcakça tatlımsılık veren ve tene yakışan bir tütsü. Kokuda öyle bir bayma, aşırı ağır ya da tatlı olma durumu yok. Gerçekten netteki yorumların gereksiz sert olduğunu düşünüyorum. Ben ne aşırı sentetiklik, ne çöp denecek bir vasatlık buldum. Ha evet bir black aoud’dan sonra parfümün aynı üreticiden çıktığını görmek şaşırtacak kadar fark var. Black aoud ‘da kullanılan esansların yoğunluğu ve kalitesinde, verdiği kalite hissiyatına gerçek bir niş izlenimi verirken, wood & spices’ ta bu hissiyat yok. Normal ama fena da olmayan bir raf parfümü kullandığınızı düşünüyorsunuz. Ama ucuz ya da kalitesiz kokmuyor. Basit ve gündelik diyeyim. Bazıları Nikos Sculpture’a benziyor demiş. Evet katılıyorum ama şöyle düşünün bu parfüm bir sentetik bomba olan sculpture’un, kalitesi ve özenilmişliğiyle 3 gömlek üstü kalitesinde iyi bir varyantı diyeyim. Ya da tam tersi durum. O bakımdan sculpture’un kokusunu beğenip de çok sentetik bulanlar wood &spices’ı çok seveceklerdir.

Özetle; tütsüdeki hafif sentetikliği dışında ciddi bir eksisi olmayan bir parfüm olmuş. Asıl konu ise bu bir montale dedirtecek hissiyatı veriyor mu? Bence vermiyor. Üst sınıf bir parfüm değil de, hepimizin çoğunlukla kullandığı ortalama raf parfümlerinin kötü olmayanlarından biri gibi. Bu bakımdan bence tatminkar bir parfüm olmuş. Genele uygun. Ama ben montale kullanacaksam daha kompleks ve özel hissiyatlı bir ürünü seçerdim. 
Fark edilirliği en fazla ortalama. Tene yakın kalmayı seviyor. Kalıcılığı iyi. Uygun yaş gurubu 20 ve üzeri. Evrensel ve herkese uygun. Bazı yorumcuların aksine ben o kadar feminen bulmadım, bence net bir üniseks. Uygun kullanım zamanı sonbahar ve kış olacaktır. Çok sıcak ya da çok tatlı değil ama sonuçta bir miktar tatlılığa sahip bu da ilkbahara pek gitmeyecektir. Tene yakın olmasından dolayı iç mekanlarda, yakın temasın olduğu yerlerde tavsiye ederim. Günün her zamanı kullanılabilir. Hafif tatlımsı, hafif sıcak kokuları seven kullanıcıların denemesini tavsiye ederim. Bunun dışından kalan genel kullanıcı grubu da büyük beklentiye girmeden denerlerse çoğunluğun buruk bükmeyeceği bir parfüm. Fakat parfüm gurmelerine hafif gelecektir.

4 yorum:

  1. Montale'in sevdiğim kokularından Wood&Spice.

    İlk açılışı yani ilk 1-2 dakika ne olduğu net olarak anlaşılmıyor ama sonrasında hafif ve çok güzel bir koku bırakıyor kullananın burnunda.
    Montale'in diğer bazı kokularına kıyasla Aoud daha az olduğu için daha hafif bir koku.
    Bencede bahar aylarında ve yazın iyi gidebilecek bir koku.

    Bencede kesinlikle uniseks bir koku.
    Ben Wood&Spice kullanıcısı olarak tavsiye ederim.

    Lord Sparhawk birde Chocolate Greedy'i denediysen yorumlarını merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet katılıyorum daha hafif ve bahar uygun. Ama kokusu pek özel ya da karakterstik dğeil ve montale adına göre hafif bence.

      Chocalate greedy listemde.

      Sil
    2. Chocalate Greedy'i Bekliyorum :)

      Sil
  2. Merhabalar,

    Montale Vanille Extasy yorumlamayı düşünüyor musunuz ? Merak ettiğim bir koku. Geçen Harvey Nichols'a gittiğimde denemek istedim fakat kalmamıştı. Yorumlarsanız svinirim.

    YanıtlaSil