25 Mart 2013 Pazartesi

Donna Karan - DKNY Red Delicious Men (2006)

"kahve ve kakule ile baharatlandırılmış ekşi yeşil elma.."



 
DKNY serisi elmayı andıran formalarıyla ülkemizde de en azından simaen bilinen, popüler ve sık kullanılan bir parfüm. Bu serinin özeti şu: genelde hoş kokan ama sentetik kokular. İncelemesini verdiğim Red versiyonu 2006 çıkışlı sucul odunsu olarak tanımlanmış bir parfüm. Bu ne diye sitem etmeyin, zorda kalmazsam sınıflandırmaları kendim tanımlamıyorum, fragrantica bu şekilde sınıflandırıyor, biz yiyiciyiz. 

Red Delicious Men' in harmanı:

üstte: konyak, rom, safran, kakule, bergamut, portakal çiçeği
ortada: kahve, elma likörü, davana çiçeği, orkide ve ozon
altta: sandalağacı, okoume(afrikada yetişen bir tropik ağaç), yosun, silhat, zambak, vanilya


notalarından oluşuyor. Kokuya baktığımda burberry’lerden beri bu kadar harmanında notalar yazıp da gerçekte alakası olmayan bir kokuya rastlamamıştım. Özünde Donna Karan’ın notaları çok da kalitesiz değildir ancak şahsi fikrim red delicious’un son derece yapay ve sentetik harmanlı bir koku olduğu yönünde. Aslında diğer incelemelerde bahsettiğim buruk acı sentetiklik değil de daha ziyade yapaylık barındırıyor. Bir kere içerisindeki hiç bir notayı şöyle bir mis gibi tazecik algılamıyorsunuz. Onu geçtim doğru düzgün algılayamadım bile, tek aldığım cılız bir yeşil elma notası ve çok dipten hafif kakule ve kahve. Belki harman bu kadar gereksiz yere kuvvetli esanslarla doldurulmamış olup, daha öz tutulsaymış o zaman biraz daha algılanabilir veya kabullenebilir bir kokusu olabilecekmiş. Ancak benim tek aldığım son derece yapay bir karmaşa içinde çok cılız yeşil elma notası. 


Parfümün şişesinin rengine ve delicious tabirine bakınca aklınıza sıcak, tatlımsı, rayihalı bir koku olacağı fikri geliyor. Ancak bunun tam tersi ferah, yapay sucul bir koku. Kokunun özeti yumuşak kahve ve kakule ile baharatlandırılmış ekşi yeşil elma. Baştan sonra pek değişmiyor. Bu ne itici ne de heyecan verici bir kombinasyon. Halbuki içeriğindeki rom ve konyak notaları çok özel notalar. Nereye uygulansalar o parfümü sıcak, çekici ve özel hale getiriyorlar. Ancak burada esamaleri okunmuyor. Özellikle iyi ya da kötü olmuş diyemem ama akılda kalıcı ya da özellikle kendini beğendirici bir yönü yok. Standart, akıldan gidecek bir raf parfümü. Hal böyle olunca red delicious men kokusuyla da, harmanıyla da gayet vasat bir parfüm olmuş. 


Özetle; zaten çok da ahım şahım olmayan ve bin tane varyetesi olan delicious serisinden 2 günde unutulup gidecek bir başka parfüm. Olmamış Donna Karan, para hırsından birbirinden özelliksiz bin tane parfüm yapmışsın, az olsun öz olsun diyorum.

yalan

Benim kumral tenimde fark edilirlik ortalama altı, kalıcılık kötüydü. Kullanımı kolay bu bakımdan 16 yaştan itibaren kullanılır. Ama 22-23 yaştan sonrasında fazla bayağı ve ucuz hissiyat verecektir. Dört mevsim, günün ikinci yarısından itibaren kullanıma uygun. Akılda kalmayan kokusu, yazılanıyla alakasız donuk harmanı ve bayağı sentetikliğinden dolayı kimseye önermiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder