25 Mart 2013 Pazartesi

Creed - Green Valley (1999)

"dipten zencefil destekli buruk menekşe kokusu.."


Bir başka Creed incelemem Green valley. Markanın diğer parfümlerine göre popülerlik olarak biraz daha geri planda olan bir parfümü. 99 çıkışlı şipre tipi bir parfüm. Oryantallerden bıkmaya başlamıştım ki bir şipre geldi ne kadar iyi geldi görelim.

Green Valley' in harmanı:

üstte: mandalina, bergamut
ortada: zencefil, kuş üzümü
altta: misk, amber

notalarından oluşuyor. Creed bu parfümü yosunsu, taze yosunsu odunsu olarak tanımlamış ki bu da zaten şiprenın açılımı. Ancak bunun için harmanda meşeyosunu olması lazım, creed harmanda belirtmese de, meşe yosunu çok yüksek ihtimalle bulunuyor. Harmandan başlarsak green valley=sentetiklik diyorum. Sentetik yeşillik, sentetik sabunsuluk, metalik sentetiklik. Ne istiyorsanız var. Harman keskin, köşeli ve yorucu. Kullandığım en kötü harmanlı creed.

Harman bu kadar kötüyse kokudan bir şey ummanın pek mantığı yoktur diyorsunuzdur. Haklısınız. Koku olarak da son derece vasat bir şipre. Açılışı hafif himalayı andırıyor: çok sade, çok berrak ve hafif. Çok sulu. Başlarda bol bol kabe samanının çimensi kokusu geliyor. Keskin ve metalik yeşil bir açılış. Sonradan gelen zencefil, kuru üzüm ve özellikle de menekşenin uyumsuz karışımları son derece acı, sentetik kokulu, buruk bir kokuya dönüşüyor. Başlangıçtaki taze, sulu kokudan eser yok. Sadece acı ve buruk bir menekşe kokusu. Dipten zencefille destekli. Hadi hiç dayanılamayan sentetikliğini geçtim, benim gibi menekşeyle bir problemi olmayan biri için bile aşırı kuvvetli olan menekşe notası, bu notayı sevmeyen birine kabus olacaktır. Menekşeyi seven biri bile olsanız bu sefer de sentetikliğinin acılığı burnunuzu bükecektir. Ayrıca koku son derece sönük karakterde ve düşük kalıcılıkta bir koku. Hal böyle olunca bu creed mi şimdi diyorsunuz. 



Özetle hakkında pek de fazla söyleyeceğim bir şey olmayan bir parfüm. Yeşil, metalik, sentetik, keskin, köşeli. İstenmeyen tüm özelliklerin toplandığı başarısız bir koku. Kesinlikle fiyatını ve adını hak etmiyor.

Kalıcılığı ve fark edilirliği bende oldukça düşüktü. Kısa sürede hissedilmez hale geliyor. Yaş gurubu olarak 20ler ve üzerine uygun ve 4 mevsim kullanılabilir. Tabi o da kullanabilecek biri çıkarsa. Net olarak kullandığım en kötü creed parfümü, uzak durun.

2 yorum:

  1. Üstat acaba köşeli kavramı ne anlama geliyor, biraz açar mıydınız? Notaları tek tek fark edilen mi, tersi mi?
    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Köşeli kavramı şöyle açayım, eğer parfümün harmanındaki notalar hepsi kendine göre baskın şekilde kokuyorlar ve birbirleriyle uyum içinde değil de bağımsızlıklarını ilan etmek istermişcesine hepsi ayrı ayrı kendini göstermeye çalışıyorsa buna köşeli harman diyorum. Çünkü kokladığınızda tek uyumlu kaynaşık bir kokudan ziyade oradan buradan pek çok farklı notanın alındığı bir koku oluyor. Böyle olunca zihin tek bir kokuya değil de bir kokular karmaşasına odaklanıp tek tek algılıyor ayırt ediyor. Bu tadında olursa gayet güzel ama çok baskın olursa bir süre sonra beyni yormaya başlıyor. Umarım yeterli bir açıklama olmuştur.

      Sil