25 Mart 2013 Pazartesi

Caron - Pour Un Homme (1934)

"olgun beyefendilere hitap eden, sakin ve yumuşak bir maskülen.."


 
Sıradaki incelememde Caron Pour Un Homme var. Parfümümüz 34 yılında çıkmış aromatik tarz bir koku. Ancak klasik bir aromatikten farklı olarak vanilya'ya da ağırlık vermiş. Dedelerimiz döneminde çıkmış ve hala hafif dedemsi(!) kokuyor. Benim bu tabiri kullandığımı çok nadir duyarsınız o yüzden böyle olduğundan emin olabilirsiniz. Ama kötü değil, okumaya devam edin.

Caron Pour Un Homme' un harmanında:


üstte: lavanta, biberiye, bergamut limon
ortada: ada çayı, gül, gül ağacı, sedir
altta: vanilya, tonka fasulyesi, misk ve meşe yosunu


notaları var. Pour un homme; temiz, doğal ve kaliteli harmanlı bir koku. Tatlımsı yumuşak bir kokusu var. Sentetiklik yok. Bir comme de garçons kalibresinde değil ama herhangi bir Caron parfümünü kullananlar harmanın doğallığını ve doğruluğunu bilirler. 

Diğer tüm üreticilerden sıyrılan ilginç bir esans kalitesi var. Bu parfümde köşeli, rahatsızlık veren bir yapı yok. Notalar güzelce harmanlanmış. Sakin ve efendi bir harman. Maskülen ama efendi bir parfüm, hırçın değil.


Parfümün açılışında üstten sadece çok hafif lavanta biberiyenin desteğiyle duyuluyor. Ancak bunlar çok kibar vuruyor. Ardından ada çayı ve gül ağacı hissedilebiliyor. Baştan sona gidene kadar ise meşe yosunu, çok hafif misk, tonka ve genel baskın karakter olarak vanilya alınıyor. Ada çayı ve vanilya baskın karakterler. Ben bu bakımdan third man ile pour un homme’u benzetiyorum. Hatta birbirlerinin varyeteleri gibiler. Ancak third men kremsi bir kokuya sahipken pour un homme hafif donuk bir kokuya sahip. Sanki third man birazcık daha güzel. Ama ikisi de ilginç kokular. Söylemeliyim ki; parfümü sıktıktan sonra uzun süre geçip ortada sadece vanilya kaldığında aldığım vanilya kokusu, şimdiye kadar bir parfümde aldığım en güzel, en doğal, en cezbedici vanilya kokusu idi. Ancak bu her zaman olmuyor. Nadiren hissedilebiliyor. Fakat gerçekten çok hoş bir vanilya. Yani doğal vanilya kokusunu arıyor ama sentetik bombalardan bıktıysanız caron pour un homme belki de en seveceğiniz parfümlerden biri olabilir. Çünkü parfümün özeti hafif aromatik bir çatı üzerine inşa edilmiş vanilya teması şeklinde.



Caron kokularında genel hakim olan dolgun vanilya, ada çayı ve biberiye kombinasyonu bende artık Caron imajını sanki; 40 yaş üzeri adamlarca, 40 yaş üzeri insanların kullanması için hazırlanan parfümler şeklinde oluşmaya başladı. Çünkü denediğim tüm Caron’lar gayet kaliteli, temiz harmanlara sahip olmakla beraber hallice eski kafa efendi kokulardı. Pour un homme da öyle. Yalnız caron parfümlerinin bu olgun yaş grubunun altında bile olsanız çok rahatsız olmadan da beğenerek kullanabiliyorsunuz. Böyle bir olayları da var.


Özetle; olgun beyefendilere hitap eden, sakin ve yumuşak bir maskülen. Gayet başarılı bir caron kokusu. Ancak third man'in biraz daha gerisinde. 

Fark edilirlik ortalama, kalıcılık ortalama. Uygun yaş grubu 35 ve yukarısı ancak 25’ten itibaren taşınabilir. Sonbahar ve kışa uygun. İç ve dış mekanlarda günün her zamanı kullanılabilir. Biraz eski kafa olmasına rağmen; ortalamanın üzerinde, kaliteli, farklı az bilinen kokular arayan ve vanilya notasından hoşlananlara denemelerini tavsiye ederim.

2 yorum: