18 Ocak 2013 Cuma

Lubin - Idole (2005)

"ne kadar emekle ve ustalıkla yapılmış olduğu açık bir parfüm olduğunu belirteyim.."  



Lubin; 1798'de Piere François Lubin tarafından kurulmuş çok köklü, en eski parfümevlerinden biri olan önemli bir niş marka. Kraliçe Marie Antoinette' in parfümcüsü Jean Louis Fargeon' un çırağı olarak başladığı mesleğinde kendi yaptığı ilk ürünler kokulu pudralar ve kurdelalar olan Lubin, daha sonraları yaptığı parfümlerle o kadar büyük bir başarı yakaladı ki krallara, çarlara, imparatoriçelere özel kokular yapar oldu. 

Pierre-François Lubin 1774-1853

Ünü o kadar büyüdü ki 1830'da amerikaya parfüm ihraç eden ilk üretici oldu. Fakat zamanla elden ele, şirketten şirkete geçti. Tam iflasını açıklamışken Gilles Thevenin tarafından 1998' de satın alınarak tekrar hayata döndürüldü. Yeni Lubin firmasının ilk parfümü Idole' du. 

 Idole üzerinde gerçekten çalışılmış ve derin duygularla yaratılmış bir parfüm. Yaratıcısı Olivia Giacobetti. "Bir ormanı kavurucu baharatlarla dolu odunsu bir likörle ateşe verin, şeker kamışı kadar tatlı, deri gibi ılık" demiş. 

foto:http://kjanicki-sotd.blogspot.com

"Adadaki barınağımda algılar her şeye kadirdir. Adalılar rom içip, balzamik yağlarla masaj yaptırırlar. Kıymetli odunlarla yüklenmiş bir geminin iskelesinden, sizi, yanınızdaki tek eşyanız olacak başınızı dayamak için kullanacağınız yumuşak deri çantanızla yıldızları izlemeye davet ediyorum."  Gerçekten de çok güzel hayal edilip ona göre yaratılmış.

Güzel şişesinin yaratıcısı Serge Mansau'da şişeyi; "bu şişe; geceleyin ahşap bir idol'ü; göçebe insanların sembolünü götüren bir teknenin, kuvvetli deniz esintisiyle dolu yelken'idir" demiş. 

İdol gerçekten de birşeyler anlatmak istiyor ve bunu hevesle kuvvetle yapıyor. Öyle basitçe sırf olsun diye yapılmış bir parfüm değil. Bu kadar özel düşünülüp de doğru şekilde somutlaştırılan parfüm sayısı çok az. İyi bir örnek encre noire. Idole ile insanlar değil, hisler, hayaller hedeflenmiş. 2005 çıkışlı parfüm baharatlı odunsu yapıda.

Lubin Idole' un harmanı:

üstte: rom, safran, acı portakal, kimyon
ortada: abanoz, şeker kamışı, palmiye
altta: deri, kırmızı sandal ağacı


notalarından oluşuyor. İşte sıcak harmanlı parfüm böyle olur. Safran ve kimyonla birleşmiş rom, kırmızı sandal ağacı hep harmanı sıcaklaştıran notalar. Harman olarak değerlendirirsek, az bir şey sentetiklik barındırmakla beraber oldukça özenilmiş bir harman. Şişesinde çok elegant kokuyor. Tatlı, sıcak, odunsu ve deri. Notaları kolayca ayırt edebiliyorsunuz. Bir tek tam olarak nasıl koktuğundan emin olmadığım plamiye dışında yazılan tüm notaları alıyorsunuz. Özellikle öne çıkıp köşelilik yapan bir nota yok. Rom, şeker pancarı kaşmiri andıran kadifemsi deri notası ve sandal ağacı en belirgin notalar. Açılışı çok kuvvetli olmayan parfüm statik bir parfüm. Açılışından uçana kadar aynı koku karakteristiğinde ve aynı statiklikte devam ediyor. Bu kötü mü? Hayır ama zamanla sıkabilir.

Kokunun açılışını meyan kökü/sandal ağacı karışımında biraz yapay ama yine de güzel gayet tatlı bir kaşmir kokusuyla başlıyor. Kaşmirin hafif plastiğimsi/kadifemsi nubuk tarzı bir kokusu var. Meyan kökünün nasıl koktuğunu bilmeyenler içinse kolayı andıran tatlı, karamelimsi/kırmızı şurubumsu sıcak bir kokusu var. Elbette bu meyan kökü tatlılığını şeker kamışı ile karışan rom notası veriyor. Kadifemsi kaşmir kokusunu da yapay deri notası veriyor. Biliyorsunuz deri kokusunu vermek için huş gibi ağaçlar işlemden geçirilip çeşitli kimyasallarla deriye yakın bir his verilmeye çalışılıyor. Lubin'in buradaki başarısı orta karar. 

Açıkçası rom, sandal ağacı, şeker pancarı oldukça güzeli tatlı ve sıcak bir koku yaratmış. Zaten rom'un yakışmadığı şey de yok. Üstlerde portakal ve kimyonla karışan safran notası çok iyi yoğrulmuş rahatsız etmiyor. Safranın kokusunu çok net değil de altı kesilip atılmış değilde göstermelik veriyor. Özellikle safran diye düşünmezsiniz. Aynı şekilde abanozda açık açık değil ucundan, diğer rayihalara karışarak bir karışım içinde ortaya çıkıyor. Idele' da abanoz kokusu oldukça doğal olarak kullanılmış ama kokuya hakim olan genel tatlımsı meyansı, romlu karakter altında kendini pek gösteremiyor. Koku odunsu bir koku olmasına rağmen bunu açık şekilde göstermiyor. Yani rom aromalı odunsu bir karakterden ziyade, ahşap fıçıda aromalandırılmış bir rom gibi düşünün kokusunu daha çok. 

Kokusunda genel bir kadın parfümü karakteristiği var. Aradaki nüanslarla erkeğe özel olduğunu hissettirse de, biraz ağırca bir kadın parfümü olarak da kullanılabilirdi. Kokuda genel algılananlar olarak sıcak baharatlı odunsu, tatlı, rom ve deri temaları yazılmış. Çok doğru. Fakat ne ilginçtir ki şişesinde koktuğu kadar özel kokmuyor teninizde. En azından benim tenimde. Teninizde hoş, farklı bir parfüm gibi kokuyor, ama şişesinden kokladığınızda içindeki sentetik notalara rağmen üzerinde ne kadar çalışılmış, sade ama aynı zamanda sofistike bir parfüm olduğunu anlıyorsunuz. Tıpkı L'anarchiste gibi. İşte o zaman sentetiklik batmıyor, sentetiklik böyle kullanılmalı, mali kaygılarla ekonomi amaçlı değil de bir amaç uğruna.


Özetle; koku olarak belki çok özel çok özlenecek olmamakla beraber, başarılı, asıl olarak üzerindeki emek ve anlattıklarıyla kendini özel kılan, parfüm gurmelerine özel, saygı duyulacak bir yapıt olmuş. Idole için bir başyapıt diyemesem de; "anlayan" insan için ne kadar emekle ve ustalıkla yapılmış olduğu açık bir parfüm olduğunu belirteyim. Bu parfüme kullanım amaçlıdan ziyade şişesini açıp açıp koklayıp haz alacak bir güzellik olarak bakmak lazım. Çünkü pratikte tatlı, yoğun kokusu, çabuk sıkabilme potansiyelleri yüzünden biraz puan kaybedecektir. Fazla sofistike parfümlerin de negatif yanları bu, ama onlarsız da olmuyor.

Kalıcılık yüksek. Fark edilirliği ortalama üzeri-yüksek arası, kuvvetli, tatlı, sıcak bir koku olarak en uygun kullanım zamanı kış günleri. Uygun yaş grubu 25 ve üzeri. ama biraz daha üst yaşlarda daha iyi oturacaktır. İç ve dış mekanlarda günün ikinci yarısında iyi olacaktır. Kokuyu bir parfüm olarak alıp kullanma amaçlı değil de, bir l'anarchiste gibi, encre noire gibi özel ve tematik bir şeyler, belki bir imza parfümü arayan parfüm gurmelerine önerebilirim. Bu tarifin dışında kalan sıcak ve tatlımsı kış kokularını sevenler beğeneceklerdir. Diğerleri ise denemeden kör alış yapmamalı.


1 yorum:

  1. Drakkar Noir hakkında ne söylersiniz. Bir de en sevdiğiniz ilk 10 parfüm listesi yapsanız çok iyi olur

    YanıtlaSil