26 Ağustos 2012 Pazar

Creed - Erolfa (1992)

"Yapbozun parçaları tam oturmamış.." 


Erolfa, 92 çıkışlı, hafif yapılı şipre türü bir parfüm. Erolfa, Creed ailesinin ak denizde yaptıkları deniz yolculuğunun güzel anıları adına çıkardıkları hatırasal bir parfüm. İsmi, şirketin başındaki isim Olivier Cred' in aile üyelerinin baş harflerinden geliyor. ER, oğlu Erwin Creed'den, OL, kızı Olivia'dan, FA ise karısı Fabienne'den geliyor. Yani aileye adanmış, sevgi yüklü bir parfüm yaratılmaya çalışılmış. Creed, akdenizi hatırlatacak sucul karakterli ama, aynı zamanda klasik maskülen köklerinden ve oturaklılığından da feragat etmeyecek bir parfüm olması için Erolfa'yı şipre tarzında yaratmış. Bildiğiniz üzere şiprelerin genel karakteristiği hafif turunçgil açılışlar, baymayan ortalar ve efendi maskülen notalar tarzındadır. Teoride iyi, ancak başarımda bir şeyler olmamış. Detaylardan önce harmana bakalım.

Erolfa' nın harmanı:

üstte: limon, bergamut, kimyon, fesleğen, kavun, biberiye, portakal, ozonsu notalar
ortada: yasemin, deniz aksanı, zencefil, biber, kişniş
altta: sedir, sandal ağacı, amber, misk

notalarından oluşuyor. Harmandan başladığımızda ozonsu notalar(!) mı Creed? şeklinde şaşırmamıza neden oluyor. Malum Creed her zaman en doğal esansları kullanmayı tercih eden firmalardan. Ama Erolfa ilk kez sentetik notaları kullandığı parfüm de değil. Bundan dolayı ben Creed var, creed var lafını sık kullanıyorum. Harmanda direk olarak çok rahatsız edici keskin bir sentetiklik bulunmamakla beraber, zorlama bir okyanus teması elde etmek adına, bazı güzel doğallıklardan feragat edilmiş olduğunu zihninize hissettiriyor. Himalaya'da olduğu gibi bir tür sentetiklik var. Alışılageldik Creed kalitesine göre biraz daha aşağıda. Direk olarak öne çıkan ya da rahatsız eden bir notanın bulunmaması ise mutluluk verici. Genel olarak harman için ancak tatminkar diyebilirim.

Kokuya geldiğimizde, Creed okyanus temalı, turunçgillerle bezeli, hafif sucul ama köklerine de bağlı kalan bir şipreyi şöyle böyle yakalamış. Neden şöyle böyle? Çünkü okyanus temalı sucul parfümlerle, ferah şiprelerin karakterleri açık şekilde ayrıdır. Elbette bunları birleştirebilirsiniz ancak harmanda her zaman bir şeyler olmamış, eksikmiş havası olacaktır. Reçel'le balı karıştırmak gibi. Olmaz mı olur ama, tek tek oldukları kadar tatmin etmeleri çok zordur. Erolfa'da böyle açılışından oturana kadar biraz donuk, yarı canlı parlak bir sucul karaktere sahip. Ama aynı zamanda kokuya hakim olan turunçgil karakterine de sahip. Açılışta bergamut, limon, portakal, yapay sucul karakteri öne çıkan notalar. Turunçgil kokusu çok temiz canlı ve doğal olmakla beraber arada her daim biberiye' den gelen bir burukluk da var. Ne yazık ki taze, temiz bir biberiye aksanı değil bu. Fakat çok rahatsız etmiyor. Ama bana göre turunçgil ve sucul karakterin enerjikliğini biraz baltalıyor.



Orta notalar hafif şekilde üst notalara destek oluyorlarken, alt notalar oldukça zayıf bırakılmış. Misk, sedir gibi notaları pek de kolay hissetmiyorsunuz. Durum böyle olunca erolfayı; açılışı yarı parlak hafif ozonsu sentetiklik eşliğinde açılan, taze ve temiz turunçgiller, bu temanın azıcık oturup, orta notalarında katılmasıyla yumuşaması şeklinde devam eden ama bu turunçgilli ve ozonsu yapısından ödün vermeyerek uçan bir koku olarak ifade ediyorum. Burukluk ve sentetik hissiyat azaltılıp, calone aldehiti biraz daha sakin olarak kullanılsaymış belki daha çekici olabilirmiş. Ama şu haliyle ancak eh dedirtiyor. Creed' in bir diğer turunçgil karakteristikli parfümü neroli sauvage' ı bununla kıyaslarsam, ns buna göre gayet tatlı, neşeli, temiz bir turunçgil karakterine sahipti. Tıpkı Romeo Gigli gibi ve bariz şekilde daha başarılıydı. Taze turunçgil ve deniz kokusu karışımı temiz bir ferah koku. Ne kadar masumane bir hedef değil mi? Ama, yapbozun parçaları tam oturmamış.


Özetle; Erolfa güzel hislerle yaratılmış, ama yeterli özen gösterilmediği için bir türlü "tamam olmuş" denecek bir yapıya sahip olmamış bir parfüm olmuş. Söz konusu marka Creed olunca, beklentiler karşısındaki yetersizliği ile parasını hak etmeyen parfümler kervanına katılmış oluyor. Creed' den olmuş, iyi ferah bir parfüm istiyorsanız Git ya da neroli sauvage öneriyorum.

Kalıcılığı bende ortalama altı, fark edilirliği ortalama. Bir millesime için kötü değerler. Uygun yaş grubu 18-40 arası. Genç-orta yaşa uygun. Sakin ve durgun bir parfüm. İdeal kullanım zamanı ilkbahar ve yaz. Hem iç, hem de dış mekanlarda kullanılacak karakterde olsa da, sönüklüğünden dolayı yakın temas dışında kendini fazla gösteremeyecektir. Creed' in çok daha iyi parfümleri varken, ancak eh işte dedirten bu parfümü tavsiye etmiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder