9 Kasım 2011 Çarşamba

Alain Delon - Iquitos (1987)

"Herkese göre olmayan ancak sınırlı bir kesimin oldukça seveceği bir parfüm olmuş.."
 


Sıradaki parfümümüz 87 çıkışlı, artık üretilmeyen odunsu şipre tarzında bir koku. Üretilmiyor olmasına rağmen bulunabilirliğinde sorun yok. Normalde ünlü parfümlerinden uzak durmaya çalışırım, fakat alain Delon parfümleri, özellikle de eski olanları belli bir kaliteye sahip ve günümüzün Paris Hilton, Antonio Banderas vs gibi ünlü parfümlerinden farklılar. 

Iquitos' un harmanı:

üstte: kişniş, yeşil notalar, meyve notaları, mandalina, muskat çiçeği, limon
ortada: aldehitler, bal, zencefil, süsen kökü, yasemin, ylang ylang, müge, gül, kakule
altta: deri, sandal ağacı, amber, silhat, misk, hindistan cevizi, misk kedisi, meşe yosunu, vanilya, kabe samanı, sedir

notalarından oluşuyor. Oldukça teferruatlı ve dolu dolu bir harman. Kokusuna gelmeden harmana biraz bakarsak; sentetiklik algılamadım. Ki bu dönem parfümlerinde fazla görülen bir şey değil sentetiklik. Notalar tek tek anlaşılamasa da iyi karışmış haldeler. Harman çift karakterli ve oldukça geçişken bir harman. İlk hali ile oturduğu zaman arasında çok fark var ve bu da kokusuna yansıyor. Genel olarak kaliteli, özenilmiş bir yapısı var.


Kokusuna geldiğimizde iquitos' un neden üretimden kalktığını anlıyoruz. Aslında özünde gayet iyi bir koku, ancak sadece oturduğunda. Çünkü kokunun açılışı çok feminen. Ama öyle böyle değil, ilk 15 dakika adeta sevgilinizin parfümünü sıkmışsınız etkisi yapıyor. Buradaki yoğun çiçeksi etki özellikle gül ve yasemin' den kaynaklanmakta ki yasemin oldukça feminen bir notadır. Açılıştaki bu yoğun çiçeksi feminen yapı ilk 15 dakikadan sonra etkisini kaybetmeye başlıyor ve yaklaşık 45 dakika sonra Lagerfeld KL' yi andıran hafif yumuşak tatlılıkta, ama pudramsı olmayan rayihalı, zengin erkeksi bir kokuya dönüşüyor. Alt harmana bakarsanız buna şaşırmamak gerek, her türlü zengin ve lezzetli nota kullanılmış. İşte koku bu oturmuş haliyle gerçekten çok güzel. Ancak ne yazık ki buraya gelene kadar dayanmak oldukça zor. Çünkü hafif feminen bir koku kullanmak başka, bariz kadın parfümü gibi kokan bir koku kullanmak başka. 


Özetle; dönemi ve sınıfı kokular arasında ortalama bir yerlerde diyeceğim özenilmiş bir koku. Herkese göre değil. Eğer parfümünüzde yoğun feminen karakterler sizi rahatsız etmiyorsa sizin için gizli bir hazine olabilir. Fakat biraz çiçeksi karakterden yukarısının fazla olduğunu düşünen genel kullanıcılardansanız beğenmeme ihtimaliniz olduğunu da bilin. Herkese göre olmayan ancak sınırlı bir kesimin oldukça seveceği bir parfüm olmuş.


Fark edilirlik ve kalıcılığı ortalama. Uygun yaş grubu 32 ve üzeri gibi. Yaz dışında her zaman kullanılabilir. Kapalı ortamlarda kendini daha iyi gösterebilir. Third manL' anarchiste gibi farklı sofistike parfümleri seviyorsanız beğenmeniz iyi bir ihtimal. Standart parfüm kullanıcılarına ise temkinli yaklaşmalarını öneririm.

3 yorum:

  1. Çok merak ettim bu parfümü içeriğindeki notalara baktığımızda epeyce şey var iyi harmanlanmışsa çok çok ama çok iyi sofistike bir koku çıkmış olmalı

    YanıtlaSil
  2. feminen parfümleri sevmesemde denenebilir ama bulması çok zor gibi

    YanıtlaSil
  3. Ben de vardı fakat kullanamadım ve arkadaşıma verdim. Hani çok ciddi bir parfüm gelmedi bana

    YanıtlaSil