23 Eylül 2011 Cuma

Hermes - Eau d'Orange Verte (1979)

"bir edc için bile kabul edilemeyecek kadar uçucu.."
 



Orange Verte uzun zamandır kullanmak istediğim kokulardan biriydi. Kötü çıkmasa da parfümden tam olarak istediğimi bulamadım. 79 çıkışlı üniseks parfüm hafif yapılı çiçeksi/yeşil tipte bir edc.

Eau d'Orange Verte' in harmanı:
üstte: limon, mandalina, portakal çiçeği, bergamut
ortada: papaya, mango, yasemin
altta: meşe yosunu, silhat

Harmanı sade ve minimalist. Tüm sevilesi ve taze esanslar kullanılmış. Meşe yosunuyla da hafif karakter verilmiş. Harman, gayet doğal, misk gibi bir harman. Bu notalarla tahmin edeceğiniz gibi bir köşelilik yok. Yumuşacık, akıp giden bir yapısı var. Kaliteli olduğunu hissettiriyor. 


Harman dışında kokusuna geldiğimizde ilk büyük eksikliği ortaya çıkıyor. Aslında kokusunu beğenmeyecek insan çok az çıkar. Çok canlı ve temiz bir portakal, limon karışımı. Limon daha baskın, ekşimsi ve asidik şekilde. Bahsettiğim büyük sorun için rochas eau de rochas incelemesine bakabilirsiniz. Aynı durum. Bariz limon kolonyası kokusu, bunda da en sonlarda ortaya çıkan silhat ve az kalıcılık. Aslında çok süper, çok eğlenceli notaları var gibi görünse de, özeti dediğim gibi başta standart limon kolonyası, sonrasında uçmaya yakın sakin bir silhat ve final. Ara notalar pek gelmiyor. Edc olmasından dolayı kalıcılık gayet kötü. 15 dakikada bir yenileme ister. Rochas'a göre farkı; arada çok zor şekilde papaya ve meşe yoşunu' nun hissedilebilmesi, bundan dolayı % 100 limon kolonyası gibi kokmaması ve biraz daha karakterli olması. Fakat bana sorarsanız aradaki bu ufak nüanslar onu kaliteli bir kolonyadan öteye taşımaya yetmiyor. 

 

Özetle; kalitesi ve doğallığına rağmen bu kadar negatif yönleri onu mantıksız kılıyor. En azından kalıcılığı birkaç saat sürse kabul edilebilirmiş ama bir edc için bile kabul edilemeyecek kadar uçucu. Anlamadığım hermes'in bunun çok daha kuvvetli, kalıcı ve oturmuş versiyonu olan concentree versiyonu varken, bunu üretimden kaldırmayıp insanları güle oynaya kazıklaması. Şu haliyle kıyasladığımda Guerlain acqua allegoria pamplelune tarafından eziliyor.


Kalıcılık yukarıda yazdığım gibi. Fark edilirlik ortalama. Uygun yaş grubu 20 ve üzeri. Tam anlamıyla yazlık ve ilk baharlık, canlı temiz bir koku. Her mekanda kullanılabilir. Ama bariz daha başarılı ve kalıcı concentree versiyonu varken buna hiç bakmayın derim.

3 yorum:

  1. edc olanı hedıye edılmıstı kokusunu sevmıstım gunluk kullanım ıcın heveslenmıstım fakat sayın sparhawkında dedıgı gıbı kalıcılıgının düşük olması hevesımı kaçırmıştı. dolabımda kenarda bi yerde duruyor. arasırada bılegımde kullanıp kokluyorum :)

    YanıtlaSil
  2. yarım saat içersinde yok olann bir liMonn kolonyası, para verilmez

    YanıtlaSil
  3. İlk kokladığınızdaki kokusu hafızamdaki, dedemin portakal bahçesine Şubat ayındaki ziyaretlerimde kokladığım, daha tam olgunlaşmamış yeşil portakalları hatırlatmıştı. ve canevimden vurmuştu.
    Sırf bu nostalji uğruna 2 adet 100cc bitirdim ama aynen uçup gidiyor. Niyetim einhander isimli katılımcının önerisi gibi 50'lik alıp arasıra bileğimi sıkıp koklamak.....
    Ama hakkını yemeyin limon kolonyasıda değil.....

    YanıtlaSil