23 Eylül 2011 Cuma

Givenchy - Gentleman (1974)

"beyefendi kokusu dediğimiz yumuşak başlı, kibar maskülenlerden.."


Gentleman, tıpkı Monsieur de Givenchy gibi, givenchy' nin givenchy olduğu zamanlardan gelen kaliteli bir parfüm. Günümüzde hala üretiliyor olması da bir diğer güzelliği. MdG biraz daha eski tarzken, Gentleman' da artık erken 80'ler havası var. 74 çıkışlı parfüm odunsu şipre tarzında, yumuşak başlı bir maskülen.

Gentleman' in harmanında:

üstte: bal, tarçın, bergamut, gül, limon
ortada: silhat, süsen kökü, yasemin, sedir
altta: deri, amber, silhat, misk, meşe yosunu, vanilya, kabe samanı

notaları var. Çoğu klasikleşmiş 80'ler dönemi notaları. Sizi bilemem ama üst harman bana inanılmaz lezzetli  görünüyor. Orta biraz sıkıcı, alt harman da kalıp şeklinde. Peki gerçekte nasıl? Oldukça güzel. Her şey birbiriyle uyumlu, bir nota çıkıp diğerlerini baskılamıyor, yavaş yavaş birbirlerine akıyorlar. Tahmin ettiğiniz gibi sentetiklik yok. tüm notalar doğal kokuyor. Harmanı oldukça beğendim.


Kokusuna gelirsek, koku karakteri anlayacağınız üzere 50-80 çıkışlı isimleri monsieur ile biten kokuların standart karakterinde. Ortalama başlayıp sonlara doğru çok güzelleşen parfümlerden. Yani düz bir hırçın maskülen değil de, beyefendi kokusu dediğimiz yumuşak başlı, kibar maskülenlerden. Açılışı dönemi ve tarz kokularını andırsa da, içerisinde lavanta olmamasından dolayı biraz daha farklı kokuyor ve boss number 1'ı andırıyor. İkisinde de ortak yer yer gelen hafif balımsı tatlılık var. Misk, amber, meşe yosunu ve süsen kökünün de net olarak hissedilebildiğini söylemeliyim. Açılışı ve ilk halleri hafiften keskin. Otsu tarzda şifalı bitkilerden yapılma iksirleri andırıyor gibi. Ama ne zaman ki koku oturuyor ve alt notalar ortaya çıkıyor işte o zaman çok güzelleşiyor. Birden gayet yumuşak, tatlımsı, sakin ve uyumlu bir kokuya dönüşüyor. Fakat ne yazık ki bu oturma süreci oldukça geç oluyor ve parfüm bu hale geldiğinde koku bu şekilde uzun süre kalamıyor ve uçuyor. Eğer bu daha erken olsa ve daha kalıcı olsaymış çok daha iyi bir koku olabilirmiş. Yine de memnun edici bir parfüm, hele ki güncel Givenchy' leri düşünürsek.


Özetle; kaliteli, efendi yapılı, sakin bir parfüm Gentleman. Bu tarz parfümlerle yanlış yapmanız oldukça zor. Çünkü hep özenilerek üretilmiş kokular oluyorlar. Gentleman de ufak kusulurları olsa da, günümüzdeki modern pek çok parfümden daha iyi bir parfüm.

iki güzel Givenchy

Fark edilirliği ortalama, kalıcılığı ortalama altı. Bir iki kere tazelemek iyi oluyor. Ama zaten bu tip parfümlerin hepsi fazla vurucu olmamaları için sakin yapılıyor. Uygun yaş grubu 30 ve üzeri. Ağır değil ama biraz oturaklı bir koku olduğundan fazla genç kullanıcılara gitmeyecektir. Yaz akşamları dahil her zaman her ortamda kullanılabilir. Şu haliyle pierre cardin' in önerdiklerinin daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ama gene de bu tip monsieur, gentlemen vs parfümlerini seven biriyseniz koleksiyona katın derim. Standart kullanıcılara da bir şans vermelerini öneriyorum.
 

1 yorum:

  1. Testerim yeni bitti ama kokusunu şimdiden özledim. Biraz zayıf kaliyor ama ben bu haliyle beğendim. Aramisin 65 çıkışlısıyla birlikte denedim o aylar içinde çok geriye gittim desem yalan olmaz. Güvenilir risksiz zararsız bir koku :) Ama öyle adı gibi kibar ve zarif. Samplesini dolabimda tutup bir onu bir aramisi kokluyorum. Bence kayda değer bir Gentilmen :)

    YanıtlaSil