31 Mart 2011 Perşembe

Floris - JF (1993)

"akılda kalıcı karakteristik bir kokusu yok.."
 


Bir başka hafif parfüm; JF Floris. 93 çıkışlı şipre tipindeki parfüm cool water'ın alışılageldik kokusundan da izler taşıyor.

JF' in harmanı:

üstte: kişniş, bergamut, limon, misket limonu, mandalina, yeşil notalar
ortada: petitgrain, yasemin, ardıç, servi
altta: misk, meşe yosunu, sedir, amber

notalarından oluşuyor. Kağıt üzerinde heyecan verici bu güzel notalara rağmen, pratikte ortaya silik bir harman çıkmış. Harman kalitesi ancak ortalama diyebilirim. Arada sentetikliği alıyorsunuz. Üst harmandaki turunçgiller beklediğiniz kadar canlı bir patlama yapmasalarda, parfümü Trimaran gibi oldukça hafif bir parfüm olacak şekilde tazeliyorlar. 

Genel olarak temiz ve hafif bir koku. Ancak fresh ya da sucul değil. Daha ziyade orta harmanı baskın olan kokuda; petitgrain bitkisi ile özellikle ardıç'ın kokusunu net olarak duyuyorsunuz. Ha, pek yeşil ya da odunsu bir koku olmadığından  bu aldığınız koku da kalıcı bir etkileyicilik sunamıyor. Açıkcası kişisel olarak bu tarz hafif ve temiz parfümlerde ardıç, servi gibi nispeten kuvvetli yarı buruk odunsu notaları pek yakıştıramıyorum. Tam uymuyorlar gibi. JF'de de durum aynı şekilde. Elbette sizlerin beğenisi farklı olabilir ancak çok olmuş harmanlı bir koku almayacağınızı bilin. Kokusu kısaca; hafif turunçgillerle açılıp, servi ve ardıçın hakimiyetinde sentetik temiz bir koku şeklinde. Arada kişniş, meşe yosunu da kendini göstermeye çalışsa da farketmek oldukça zor.


Buraya kadar yazdıklarımdan pek başarılı veya özel bir koku olmadığını zaten anladınız. Açıkcası böyle vasat kokularda insanın eli yazmaya da üşeniyor. Ancak tüm bu sorunları da yetmezmiş gibi JF' in bir başka problemi de silik karakterli bir parfüm olması. Yani akılda kalıcı karakteristik bir kokusu yok, ki bence parfümdeki en önemli konulardan biridir bu. Bunu geçtim düzenli kullanmak isteyeceğiniz, ya da kendini özlettirecek bir özelliği de yok. Öyle gelip geçiyor aklınızdan. Bunda genel olarak zayıf esansı da etkili. Özetle benden her yönden aldığı darbeler sonucu mağlup olan, şaka bir yana istesem bile başarılı bir yönünü bulamadığım olmamış bir parfüm.

Kalıcılığı ve fark edilirliği bende vasattı. Uygun yaş grubu 20-35 arası. Sıcak mevsimlere uygun. Tüm bu yazdığım zayıflıkları ve silik karakterinden dolayı uzak durmanızı tavsiye ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder