1 Şubat 2011 Salı

Creed - Bois du Portugal (1987)

"yaş grubunuz uygunsa bu oturaklı, ciddi, klasik koku creed markasının parfümleri arasından secilebilecek en mantıklılardan biri.." 
 


Bois du Portugal, Creed kullanıcıları arasında Vintage Tabarome' dan sonra en başarılı Creed parfümü olarak kabul edilen önemli bir parfüm. 87 çıkışlı parfüm odunsu oryantal tarzında ve gayet ciddi bir koku. 

Bois du Portugal' ın harmanı:

üstte: bergamut, lavanta
ortada: sedir
altta: sandal ağacı, kabe samanı, amber

notalarından oluşuyor. Harman çok kaliteli, çok doğal ve temiz. Kalite hissiyatı oldukça yüksek ve kesinlikle pahalı bir parfüm olduğunu hissettiriyor. Şu ana kadar kullandığım creedler içerisinde orange spice ile en yüksek kalite hissini veren creed kokusu olduğunu söyleyebilirim. Köşeli bir harmana sahip, agresif değil ama ortada olan bir parfüm. Neredeyse 90lar başında çıkmış bir 80ler kokusu olmasına rağmen karakter olarak bu dönemlerden uzak. Daha ziyade 60ların sonu 70ler başı parfümleri bir karaktere sahip. Daha rafine, daha ciddi, daha oturaklı. Tarz olarak yatagan ile benzerlikler taşıyor.

Bois du Portugal kimilerine göre tüm zamanların en iyi erkek kokusu olarak kabul ediliyor. Ben böyle görmüyorum. Böyle olmaktan oldukça uzak. Ama ciddi, kaliteli bir koku istediğiniz zaman ilk akla gelecek kokulardan. Bu açıdan polo, polo crest gibi kokuların da hayli üzerinde bir seviyesi olduğunu belirteyim. Yani polo klas bir kokuysa bdp ekstra klas. Ancak gene de bazı comme des garçonslardaki aristokratvari kalitede de değil. Köşeli yapılı dedim, ciddi ve oturaklı dedim. Peki kokusu nasıl?


Kuvvetli bir limoni turunçgille başlayan, derin baharatlı ve sabunsu bir odun kokusu şeklinde tarif edebilirim. Bir nevi Eau Sauvage' in daha elegant, daha sofistike hali. Yani Eau Sauvege' i seviyorsanız ama daha kuvvetli, daha zengin ve daha kaliteli birşeyler arıyorsanız o zaman bois du portugal' ı oldukça beğenirsiniz. Koku oldukça dolgun. Misal Git' i gün içinde bolcana kullanabiliyorken, bdp' yi ölçülü kullanıyorsunuz çünkü fazla sıkmaya gelmiyor. Zaten iyi kalıcılığının yanında, kuvvetli fark edilirliği de gün boyu kullanıcısına kendisini belli ediyor. Yani dozajı ayarlayabilmek önemli. Eau sauvage gibi nispeten 40'lı yaşlara hitap eden bir parfüm olarak eğlenilecek bir parfüm değil. Buna göre kullanıcı arıyor. Frank Sinatra, Paul Newman, Kevin Costner gibi kullanıcıları var.

Özetle; bir parfümde istenilen tüm iyi özelliklere sahip. İyi bir koku, başarılı harman. Dolgun yapı. Tek sorunu fiyatı. Hemen her creed'de olduğu gibi bunda da 3te 1'i fiyatına yakın kalitede bir parfüm bulabilirsiniz. Bu bakımdan parasını hak edip etmediği gene şüpheli. Ancak yine de yaş grubunuz uygunsa bu oturaklı, ciddi, klasik koku creed markasının parfümleri arasından secilebilecek en mantıklılardan biri. 

Kalıcılığı ve fark edilirliği ortalama üzeri. Uygun yaş grubu 35 üzerinden itibaren başlıyor. Geri kafalı olmasa da klasikleşmiş bir koku. Günümüze gayet uygun, ama erken yaşlara değil. Derin parfüm tecrübesi olan, elegant seçimlere sahip insanların kullanmasının mantıklı olacağı bir koku. Yaz dışında her mevsim kullanılabilir. Her ortamda kullanılabilir. En iyisi ciddi ortamlarda kullanmak, potansiyel gücünü en iyi o zaman ortaya koyacaktır. Genele hitap etmeyen bir koku olarak; uygun kitleye giriyor ve bu tarz ciddi, efendi adam kokularını seviyorsanız denemenizi tavsiye ediyorum. Bütçeniz uygunsa alabilirsiniz, yoksa kendinizi zorlamayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder