30 Ocak 2011 Pazar

Alviero Martini - Geo Uomo (2004)

"Bir şekilde biz türklere çok iyi uyum sağlayacak bir parfüm olduğu izlenimini bırakıyor.."
 


Bu hafta sonu sizlere çok daha fazla sayıda inceleme yazmayı planlarken fena hastalanmam sebebiyle ancak iki inceleme yazabildim. Hala ağır hasta olduğum bugün de, boş bırakmamak adına uzun zamandır incelemesini verip sizlere tanıtmak istediğim Geo Uomoyu yazıyorum. 1995 yılında kurulan italyan marka, daha çok üzeri dünya haritası desenli lüks çantalarıyla biliniyor. Çantalarıyla benzer kutu tasarımına sahip olan 2004 çıkışlı Geo Uomo; meyveli turunçgil tarzında son derece hafif bir parfüm. 97 çıkışlı abisinin aynı karakterdeki güncellenmiş versiyonu. Detaylara girmeden önce harmanına bakalım.

Geo Uomo' nun harmanı:

üstte: Bergamut, greyfurt, fesleğen, nane, kuş üzümü
ortada: inci çiçeği, kakule, karanfil, muskat, armut
altta: sedir, silhat, misk, tonka fasulyesi, vanilya

notalarından oluşuyor. Harmanı çok doğal ve temiz. Hiç bir sentetiklik yok. Kendi içerisinde çok güzel karışmış uyumlu bir harmana sahip. Şöyle bir bakın açılışta mis gibi taze turunçgiller, fesleğen nane gibi taze aromatik notalarla süslenmiş. Hemen ardından gelen kakule, muskat, armut gibi yumuşak notalar hafif tatlı biçimde bu tazeliği yumuşatıp dolgunlaştırıyorlar. Sonra alttan gelen silhat, misk, tonka, vanilya gibi yine tatlı ve yumuşak notalar kokuya iyice lezzet katıyorlar. Sürekli bir önceki harmanı destekleme durumu var. Bu kadar kararlı ve tutarlı harmanı çok sık göremiyoruz.

Geo Uomo genel olarak son derece yumuşak, ferah, neşeli, uyumlu bir parfüm. Genel olarak algıladığınız koku çiçeklerle bezeli bir armut kokusu. Ancak feminen değil, tatlı değil. Temiz ve ferah. CK Escape'i alın bunun yumuşak meyveli karakterini yine CK Euphoria Intense' deki kavun kokusuyla birleştirin ve bu kavun kokusuna yumuşak dolgun armut kokusunu ekleyin. İşte size Geo Uomo. Çiçeklerle bezeli, yumuşak, tatlımsı bir armut kokusu. Parfümün genel kokusu böyleyken ilk açılışında Davidoff Cool Water' ın fresh hissi de var. Yani her açıdan ferah, yumuşak, canlı bir parfüm. Akdeniz insanına çok uygun tam bu karakterde bir parfüm. Bir şekilde biz türklere çok iyi uyum sağlayacak bir parfüm olduğu izlenimini bırakıyor. Yani tam bizlerin seveceği, isteyeceğimiz tarz hafif meyveli, hafif çiçeksi, deniz kenarı kokularından.

Ülkemizde hiç bilinmeyen, yurt dışında da oldukça az bilinen parfümün kutusunda tıpkı çantalarında olduğu gibi eski bir dünya haritası var. Bir yüzünü boylu boyunca Türkiye haritası kaplıyor ve üzerinde "Türkiye" yazıyor. Sanki bas bas ben bir akdeniz insanı parfümüyüm diye bağırıyor. Parfümün hala üretilip üretilmediği belli değil. Uluslararası marketlerde bulması oldukça güç. Ancak italyan sitelerinde, ebay italyada bulunabiliyor. Belki bu incelememi okuyan birkaç gittigidiyor satıcısı varsa getirip satmaya başlarlar.Ancak Uomo abisi gibi bunun da üretimden kalkmış olması riski var.

Özetle parfüm bizim beğenilerimize çok uygun, hafif bir sahil kokusu. Armut notasına daha ağırlık veren, CK Escape'in bize çok daha uyarlanmış hali gibi. Hiç mi kötü yanı yok var; kalıcılık ve fark edilirliği pek cazip değil. Ama gene de kendime bu kadar yakın hissettiğim nadir kokulardan ve türk kullanıcıları arasında iyi bilinen bir parfüm olmasını isterdim. Evet tüm kriterlere göre değerlendirdiğimde belki muhteşem bir parfüm değil. Bulunmaz bir kokusu, bulgarideki elegantlık hissi, bir guccideki kalite hissi yok, ancak kullandığınızda ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Yani türk halkının yıllardır yoğun olarak kullandığı acqua di gio, kenzo, l'eau d'issey, le male, code gibi kokuları düşünürsem, bizim yapımıza bunların hepsinden daha uyumlu bir koku.

97 çıkışlı eski versiyon

Kalıcılık ve fark edilirliği ortalama altı. Eğer kuvvetli kokuları seviyorsanız tatmin etmeyecektir. Uygun yaş grubu 16 ve üzeri. Evrensel bir koku yaş, ortam ya da mevsim seçmiyor. Ama asıl tadı yazın ya da ilkbaharda çıkıyor. Fark edilirlik ve kalıcılık konusunu gözardı etmenizi önereceğim nadir kokulardan. Bu samimi ve hafif parfüme bir şekilde ulaşıp denemenizi tavsiye ediyorum. Escape tarzı kokulara meraklıysanız özellikle deneyin derim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder