8 Aralık 2010 Çarşamba

Creed - Original Vetiver (2004)

"şu ana kadar kullandığım en kaliteli ve başarılı kabe samanı kokusu.."
 



Original Vetiver, 2004 çıkışlı hafif ve canlı yapıda, yeşil odunsu Creed kokusu. Genel Creed karakteristiği üzere gayet fresh yapılı temiz bir parfüm.

Original Vetiver' in harmanı:

üstte: zencefil, mandalina, bergamut
ortada: kabe samanı, sandal ağacı, süsen
allta: misk, amber

notalarından oluşuyor. Original Vetiver adından da anlaşılacağı üzere tipik bir kabe samanı parfümü. Dolayısıyla hem koku, hem de karakter olarak bu gruptaki Guerlain vetiver, Thierry Mugler Cologne gibi kokularla oldukça benzerlik taşıyor. Ben kişisel olarak Original Vetiver'in bu ikisinden de daha başarılı bir parfüm olduğunu düşünüyorum.

Harmana göz atarsak Original Vetiver son derece hafif, fresh, tertemiz, canlı bir parfüm. Harman iyi creed'lerden alışık olduğumuz üzere son derece doğal. Notaları kolaylıkla tek tek algılayabiliyorsunuz. Notalar çok iyi karışmış ve uyumlu haldeler. Bu bakımdan gerek guerlain vetiver'in olmamış kuru kabe samanı baskın harmanından, gerek mugler cologne' un cıvıklaşan turunçgilli üst harmanının aksine; olmuş, oturmuş, efendi bir harmanı var. Herşey dengede. Ne üstteki turunçgiller fazla asidik, ne alttaki hayvansal notalar kokuya hakim. Harman konusunda eleştirilebilecek tek bir şey varsa o da notaların nispeten zayıf olmaları.


Kokusuna gelirsek, öncelikle bu tarza yabancı kişiler için vetiver yani kabe samanı temalı parfümlerden biraz bahsedelim. Kabe samanı oldukça hafif, hafif kuru, çok temiz bir notadır. Özellikle parfümde temizlik, tazelik ve canlılık hissiyatının verilmek istendiği durumlarda bolca kullanılır. Kokusu türüne ve algılayana göre taze kesilmiş yeşil çimenler ile beyaz kalıp sabun karışımı bir kokudur. Her iki durumda da oldukça beğenilen bir kokudur. Kabe samanı temalı kokular hafif yapılarından dolayı oldukça başarılı yaz parfümleridir. Genel olarak çok soluk yeşil karakterleri vardır. Yani gözünüzde canlandırdığı renk budur.

Original Vetiver' de aynen bu yukarıdaki tanımlamaların hepsine sahip. Koku olarak mugler cologne ile büyük benzerlik taşıyor. Aradaki fark; mugler cologne üst notalarındaki turunçgillerle daha kuvvetli, ekşimsi-asidik, daha canlı ve enerjik bir parfümken, original vetiver üstteki turunçgilleri dingin ve hafif buruk tarzda, asidik ya da fazla enerjik olmayan bunun yerine; efendi, oturaklı bir parfüm. Bu; kulağa sanki guerlain vetiver ile benzerlik taşıyormuş gibi düşündürtse de; guerlain vetiverdeki kupkuru, sıkıcı hava bunda yok. Burada herşey dengeli, oturmuş, görmüş geçirmiş. Bununla beraber son derece hafif , fresh ve taze yapısı da işin kaymağı diyorum. Alttaki misk ve amber çoğunlukla yoklar, çok nadir arada bir çok hafif bir şekilde kendilerini gösterebiliyorlar ki harmana da keyif katıyorlar. Yoksa kesinlikle ağır, hayvansal bir yapı beklemeyin.

Özetle original vetiver hafif, uyumlu, kaliteli bir kabe samanı parfümü. Bu tarz temiz, taze, sabunsu kokuları seven kişiler için oldukça iyi bir parfüm. Benim kendi kişisel deneyimlerime göre şu ana kadar kullandığım en kaliteli ve başarılı kabe samanı kokusu. Ama bu parfümü kullanacaksanız hatırı sayılır bir parfüm tecrübeniz olsun diyorum. Yoksa benzerlerine göre olan artılarını algılamanız zor olacaktır. Bana göre Creed' in  gerçekten olmuş nadir kokularından biri. Bdp, git ve orange spice da diğerleri. Bu arada etiketinin bedelini veriyor mu derseniz, eğer kabe samanı temasına önem veriyorsanız evet, genel bir kullanıcıysanız bu sizin parfüm deneyiminize bağlı diyorum. Tarzı seviyor ama fiyatı gözünüzü korkutuyorsa mugler cologne düşünmeden alınacak ucuz bir alternatif.


Kalıcılığı ortalama, fark edilirliği ortalama ile ortalama altı arasında gidip geliyor. Bazı tenlerde oldukça fark edilir olduğu söyleniyor. Uygun yaş grubu 25 ve üzeri ama 30 ve üzeri daha iyi olur. Bunun nedeni parüfmün ağır ya da eski kafa olması değil, kalitesini taşıyabilecek oturmuş kullanıcılara ihtiyaç duyması. Her mevsime uygun olmakla beraber yaz ve ilkbahar için çok güzel hafif bir parfüm. Kabe samanı temalı parfümseverlere mutlaka tavsiye ettiğim bu parfümü, genele de denemelerini tavsiye ediyorum.

1 yorum:

  1. Yorumunuz için teşekkürler; Creed parfümlerinde en fazla eleştirilen unsur kalıcışığın bu kadar düşük olmasıdır. Sizce bu kadar müthiş parfümlerin kalıcılığı niye bu denli düşük?

    YanıtlaSil