22 Kasım 2010 Pazartesi

Hugo Boss - Boss Number One (1985)

"içerisindeki bal ve misk notalarının dolgunluğu nedeniyle bir miktar hayvansı kokan ve bu özelliğiyle kouros' a göz kırpan bir koku.." 



İşte şimdi esaslı bir Hugo Boss kokusu.  1985 çıkışlı bir aromatik fujer olan koku, günümüzün işporta malı misali kalitesiz boss parfümlerinin aksine ,gerçekten kaliteli ve önemli bir koku. Daha önceki incelemelerimde hugo boss spirit' in Boss' un en iyi kokusu olduğunu söylemiştim. İşte number one da en iyi ikinci kokusu. Tabi bu benim kişisel görüşüm. Ama emin olun bu ikisi hugo boss'un çıkarmış olduğu en iyi iki koku. Zaten kimisi spirit'e en iyi der, kimisi number one'a. Ama başka modelin adı anılmaz. Bu ikisi ve belki boss sport dışındaki boss parfümüne methiyeler düzenlerin parfümden anlamadığına emin olabilirsiniz. Neyse bu uzun girişten sonra harmana göz atalım.

Boss Number One' ın harmanı:

üstte: artemisia, yeşil elma, ardıç, fesleğen, greyfurt, limon, bergamut, kimyon
ortada: bal, lavanta, süsen, yasemin, adaçayı, inci çiçeği, gül, sardunya
altta: sandal ağacı, amber, silhat, tarçın, misk, meşe yosunu, sedir ağacı, tütün


notalarından oluşuyor. Harmandaki hemen tüm notalar duyulabiliyor ve genel bir uyum içerisindeler. Boss number one, tıpkı spirit gibi çıktığı yıl dolayısıyla kuvvetli ve maskülen bir koku. Sertlik olarak spirit'e göre biraz daha köşeli bir parfüm. Peki spirit ile farkları neler? Aslında çok basit; bir şipre olan spirit daha turunçgil yapılı ekşi-taze klasik maskülen yapısıyla ayrılıyorken, number one; bal , tütün, misk, lavanta gibi notaları içeren bir aromatik fujer olarak daha sabunsu, tatlımsı, köşeli bir parfüm. Ayrıca içerisindeki bal ve misk notalarının dolgunluğu nedeniyle bir miktar hayvansı kokan ve bu özelliğiyle kouros' a göz kırpan bir koku olduğunu belirteyim. Fakat tütün, lavanta, kimyon, adaçayı gibi baskın notalarının da düzenli vurgulanıyor olmasından dolayı kouros gibi sade statik bir tatlılıkta değil. Yarı dinamik bir koku. Ayrıca kouros gibi fazla kuvvetli bir parfüm değil. Kuvvetli ama dizginlenmiş, kouros ise canavar. Tütün notası da her daim arka planda.

İçerisindeki misk, büyük ihtimalle misk kedisinden elde edildiği için, koku bazen hafif ekşimsi hayvan idrarı kokusuna benzetiliyor olsa da ben daha ziyade pudramsı beyaz sabun kokusuna benzettim. Bu da bende fesleğen, silhat, ve meşe yosununun daha öne çıkmış olmasından olabilir.  Bu durum tenden tene, nemden sıcaklığa göre değişebileceği için körlemesine alınmaması gerken bir parfüm. Tıpkı spirit gibi biraz eski moda bir parfüm, 80ler parfümü olduğunu açıkca belli ediyor ve gençlere göre değil. Ancak 80ler parfümlerini toplayanlar mutlaka edinmeli. 

Özetle; kaliteli, dolgun, doğal ve maskülen bir koku. Tütün ve misk yönleri baskınlaşıyor. Biraz eski kafa kalmasına rağmen kaliteli parfüm arayan orta yaşlı kişiler bu parfümü araştırmalılar. Eğer standart canlı 80ler kokularını seviyorsanız spirit, daha baskın kourosvari maskülenleri seviyorsanız number one'ı  edinin derim. Bana göre spirit' ten sonra hugo boss' un en iyi ikinci kokusu. Bir kötü huyu var; o da döneminin parfümlerinin alışkanlığı; elbiselerinizi utanmadan sıkılmadan sarıya boyuyor dikkat edin.



Kalıcılığı ve fark edilirliği ortalama üzeri. Harman klasik 80ler parfümlerindeki gibi çok doğal ve temiz. Uygun yaş grubu 30 ve üzeri derim. Sonbahar ve kış kokusu. Günlük kullanıma uygun. Tavsiye ediyorum.

1 yorum:

  1. Yirmi yıldan fazla bir süredir kullandığım kokudur kendileri.1995 lerde keşfettim,o gündür bugündür kullanırım,severim de.Bir yerde okumuştum,isminin "number one" olmasının sebebi,Boss'un piyasaya sürdüğü ilk koku olmasından geliyormuş.Yazarla aynı fikrdeyim Boss'un hemen hemen tüm kokularının denedim,hiç biri "number one"ın yanından bile geçemedi bana göre.

    YanıtlaSil