30 Ekim 2010 Cumartesi

Pierre Cardin - Pierre Cardin Pour Homme (2008)

"Koku olarak azzaro visit, jil sander  gibi kokularla aynı tarzda.." 


2008 çıkışlı yeni bir koku olan parfümümüz renginden de anlayabileceğiniz üzere hafif tarzda bir odunsu aromatik. Odunsu aromatik hafif olabiliyor mu? Evet olabiliyor ancak bazı sıkıntılarla. Bunlara değinmeden önce harmanına göz atalım.

Pierre Cardin Pour Homme' un harmanı:

üstte: kavun, ananas, bergamut
ortada: muskat, yasemin, ardıç, tarçın, lavanta, portakal çiçeği
altta: sandal ağacı, tonka fasulyesi, amber, misk, vanilya, abanoz, sedir, brezilya gülü

notalarından oluşuyor. Harmanına göz attığımızda üst ve orta notaların sıradan ancak alt notaların oldukça dolgun ve zengin olduğunu görüyoruz. Özellikle nadir kullanılan abanoz dikkat çekiyor. Alt notalara baktığımızda her notanın dolgun, belirgin, ve kendine has karakterleri olan notalar olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla kağıt üzerinde harman hafif çiçeksi ve meyvemsi cılız üst ve orta notalar eşliğinde, kuvvetli ve dolgun bir odunsu parfüm şeklinde. Peki pratikte  de bu şekilde mi? 

Hayır değil. Parfüm harmanının yapısına sadık kalmakla beraber beklenenin oldukça ötesinde bir yapı sunuyor. Bu da oldukça canlı ve hafif üst ve orta notalar eşliğinde cılız odunsu notalar şeklinde. Yani kağıt üzerinde görünenin tam tersi. Gerçekten de soluk mavi rengine uygun olacak biçimde son derece hafif, canlı bir hali var. Alttaki tüm o odunsu notalar son derece hafif oranlarda kullanılmış ve cılız kalıyorlar. Ki bu parfümün hafif yapısı düşünüldüğünde bir dezavantaj değil. Eğer odunsu notalar biraz daha kuvvetli vurgulansaymış, parfümün dengesi bozulabilirmiş.

Harman genel olarak yeni bir raf parfümü olmasına rağmen nispeten doğal yapıda. Sentetiklik hafif. Genel kalitesi tatminkar. Artık oldukça kalitesizleşen ve sentetikleşen standart raf parfümlerinden biraz daha iyi. Ancak bir creed beklememek lazım. Harman üzerine bu kadar sözden sonra peki kokusu nasıl. Koku olarak azzaro visit, jil sander  gibi kokularla aynı tarzda. Yani yumuşak ve çok hafif tatlımsı üst notalar ardında çok derinden sakin odunsu notalar. Aslında Perry Ellis ve hugo boss selection'dan da zaman zaman benzerlikler ortaya çıkarabiliyor. Ancak genel olarak visit ve sander'in kombinasyonu gibi. Onlardan farklı olarak alttaki odunsu notalar biraz daha kuru ve üst notalar azıcık daha aromatik. Alttaki odunsu notaların kuruluğu ve üstteki aromatikler birleştiğinde ortaya çıkan hafifi buruksuluk bu diğer iki parfüme göre pierre cardin pour homme'a biraz daha maskülen bir hava veriyor. Bunun dışında kavun, ananas gibi notaların son derece belirsiz olduğunu belirteyim, bunların beklentisiyle almayın. Üstteki yumuşak notalar çok fazla ortada kalmıyor ve yerlerini hafif çiçek bezeli odunsu notalara bırakıyor uçana kadar. Evet uçana kadar; malesef parfüm son derece zayıf bir yapıda. Gerek kalıcılık olsun, gerek fark edilirlik olsun oldukça zayıf. Fark edilirliği daha yüksek oranda kullanarak geçmeye çalışabilirsiniz ancak bu sefer ortaya çıkmaya başlayan sentetiklik rahatsız edebilir. Ki parfümün ortalama 2 saat sonra tamamen uçuyor olması bunu gereksiz kılıyor.

Özetle pierre cardin, bugün tüm dünyada para hırsından dolayı otomotivden, teknolojiye, gıdadan, tekstile olduğu gibi kozmetik dünyasında da yaşanan ani ve büyük kalite düşüşünü bizlere gösteriyor. İleride bu yıllar dünya üretim tarihindeki önemli kalite düşüş adımlarından biri olarak anılacak ve malesef bizler bu dönemin içerisinde yaşıyoruz. Bu parfümde de durum açıkca görünüyor. Bir parfüm hem güzel ve hafif olsun, hem de kuvvetli olsun istiyorsanız doğal ve kaliteli notalar kullanmak zorundasınız. Eğer maliyeti düşürmek istiyorsanız (ki hemen hem bugün tüm standart parfüm üreticilerinin yaptığı gibi) bu notaları daha vasat ve sentetik olarak üretebiliyorsunuz. Ancak bunları zayıf kullanabiliyorsunuz çünkü aksi taktirde sentetiklikleri ortaya çıkıp rahatsız edici ve kokunun vasatlığını ortaya çıkarıcı oluyorlar. Dolayısıyla parfümünüz hafif ve evet belki güzel kokulu ama son derece zayıf ve uçucu oluyor. Doldurma parfümlerden, çoğu fresh parfüme, ve günümüzün raf ürünlerinde durum bu şekilde. 2008 çıkışlı pierre yeni pierre cardin pour homme'da da durum kaçınılmaz biçimde böyle. Evet kokusu hoş, hafif, genele uygun, ancak verdiğiniz paranın karşılığını veriyor mu? Bence hayır. Eski pierre Cardin parfümlerinin kalitesiyle alakası yok.

Fark edlirlik ve kalıcılık düşük. Uygun yaş grubu 16-22 arası derim. Yaz dışındaki zamanlarda kullanılabilir. Yaz sıcağında tamemen cılız bir koku olacaktır. Hoş olan hafif kokusuna rağmen sönük yapısından dolayı tavsiye etmiyorum. Jil Sander, Azzaro Visit, Nautica Voyage gibi alternatiflere yönelmek akıllıca olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder